Прокуратура розслідує бюджетні «розпили» коштів київського «Плесо» на «золотих пляжах» та інших ремонтах
16.05.2023   //   56 Переглядів

Правоохоронці розслідують факти можливих бюджетних зловживань з боку посадовців КП “Плесо” (Київ). Про це пише Іван Кулик у виданні «Київвлада»

Відповідне слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №12020100040005312, яке було відкрито прокуратурою 15 березня 2023 року. В ході розслідування правоохоронці встановили, що службові особи КП “Плесо” за попередньою змовою із посадовими особами суб`єктів господарювання вчинили розтрату та привласнення бюджетних коштів при проведенні в 2019-2021 роках процедур публічних закупівель. Таким чином, за інформацією слідства, міському бюджету Києва було заподіяні збитки на поки що не встановлену суму.

Такі факти прокурорам стало відомо з аудиторського звіту №070-2-04/19 від 19 грудня 2022 року, який було підготовлено Департаментом внутрішнього фінансового контролю та аудиту Київської міськдержадміністрації (КМДА) за результатами перевірки фінансово-господарської діяльності КП “Плесо” за 2019-2020 роки та І квартал 2021 року.

В рамках слідства прокуратура зацікавилася капітальними ремонтами благоустрою трьох столичних зон відпочинку (пляжів) – “Галерної”, “Чортория” і “Троєщини”. Відповідні роботи на замовлення КП “Плесо” у 2018-2019 рр. виконували ТОВ “БК “Крейтон”, ПП “Спец-Ком” і ТОВ “Будівельні технології” відповідно, а їхня загальна вартість за договорами підряду мала скласти 52,8 млн грн..

За інформацією правоохоронців, вказані процедури закупівлі могли бути проведені посадовими особами “під конкретних учасників”. В прокуратурі вважають, що у зв’язку з тим, що посадовці КП “Плесо” до проведення відповідних тендерів не проаналізували, скільки насправді коштують такі послуги, до актів приймання виконаних робіт було включено різне устаткування, вартість якого в рази перевищує ринкову вартість аналогів.

Зокрема, як встановили прокурори, на пляжі “Галерна” були встановлені два дитячі ігрові комплекси вартістю по 415 тис. гривень кожен, тоді як “в Інтернеті” вони коштують від 60 тис. до 100 тис. гривень. У свою чергу, в зоні відпочинку “Троєщина” підрядник встановив 2 громадські вбиральні (туалетні контейнери) загальною вартістю 2 млн гривень при “ринковій вартості” таких споруд в районі близько 200-600 тис. гривень “за штуку” в залежності від розміру та якості.

Крім того, за даними прокуратури, “Плесо” могло переплатити за встановлення на пляжі “Чорторий” трьох модульних складських приміщень з металопрофілю загальною площею 43,2 кв. м. Правоохоронці з’ясували, що підприємство заплатило за це підряднику 1,62 млн гривень, відповідно – вартість 1 кв. м. таких ангарів склала 37 тис. гривень. Втім, як з’ясувало слідство, на ринку встановлення і облаштування таких споруд коштує близько 5 тис. гривень за 1 кв. м. І при цьому за таку ціну можна отримати приміщення, утеплені пінополіуретаном, а не деревинностружковою плитою (ДСП), як це було в зоні відпочинку “Чорторий”.

Також слідство звернуло увагу на сумнівні витрати коштів на ремонт та обслуговування автомобіля УАЗ-3909 2001 року випуску (в народі такі машини називають “буханка”. – ), що знаходиться на балансі КП “Плесо”. Прокуратура встановила, що в 2020 році на це було витрачено 111,1 тис грн., і тоді автомобіль обліковувався як технічно-справний. Разом з тим, як з’ясували правоохоронці, насправді транспортний засіб знаходиться у занедбаному стані: у нього був знятий двигун, днище та кузов були знищені корозією і при цьому кузов та рама зовсім знаходилися в різних місцях. На думку слідства, це може свідчити про розтрату та привласнення бюджетних коштів шляхом їхнього “безпідставного списання за роботи, які

Ще 13 квітня 2023 року Дніпровський районний суд надав прокурорам дозвіл на вилучення документів, що стосуються згаданих вище витрат (проєктної та технічної документація, договорів підряду, актів виконаних робіт тощо). Ця документація, як вважають правоохоронці, може зберігатися в приміщеннях на вул. Сім’ї Хохлових, 15 (юридична адреса КП “Плесо”) та вул. Микільсько-Слобідській, 7 (фактична адреса офісу КП “Плесо”).

Усі три згадані в судовій ухвалі підрядники є активними учасниками тендерів, що проводять різні державні та комунальні структури Києва. Так, ТОВ “Будівельні технології” має на своєму рахунку 32 договори підряду на загальну суму 86,1 млн грн., ПП “Спец-Ком” – 22 договори на 48,2 млн грн., а ТОВ “БК “Крейтон – 3 договори на суму 12 млн грн. При цьому, перші дві компанії є постійними “партнерами” КП “Плесо” – на двох вони уклали з цим підприємством 31 угоду на 116 млн грн.

 

Залиште відповідь