У Кам’янському за 10 мільйонів лататимуть дороги по суперзавищеній ціні
27.04.2023   //   99 Переглядів

Департамент ЖКГ та будівництва Кам’янської міської ради Дніпропетровської області 18 квітня за результатами тендеру замовив фірмі «Дніпроснабгруп» поточний ремонт дорожнього покриття на 10 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірма ремонтуватиме дорожнє покриття до кінця поточного року. Роботи будуть оплачуватимуть з можливим відтермінуванням платежу до 120 банківських днів.

За підсумковою відомістю ресурсів, послуги орендованої машини для ямкового ремонту Madpatcher MP 6.5 WD коштують 6 431 грн за машино-годину. Днями Галицька районна адміністрація Львівської міськради замовила їх по 540 грн за машино-годину, що майже в 12 разів дешевше. Львівські торги були з чотирма учасниками та двократною економією.

Митий щебінь із природного каменю для будівельних робіт марки М1000 фракцією 3-10 мм коштує 2 740 грн за кубометр. У кошторисі окремо вказана його доставка по 1 038 гривень.

Це значно дорожче від даних укравтодорівського ДП «ДержДорНДІ», яке у березні зафіксувало середню ціну щебню такої фракції на Дніпропетровщині 753 гривні за кубометр.

Також це дорожче від інших закупівель щебню в Україні. Днями комунальники Лозової на Харківщині придбали гранітний щебінь марки 1400 подібною фракцією 5-10 мм учетверо дешевше – по 642 грн за кубометр. А на згаданому вище тендері у Львові щебінь фракцією 2-5 мм був утричі дешевший – 875 грн за кубометр.

Одразу після оголошення тендеру анонімна фірма попросила роз’яснити утворення ціни закупівлі. За її словами, ціна закупівлі вдвічі перевищує ринкові ціни робіт, що вказані у технічному завданні. Замовник відповів, що очікувана вартість закупівлі містить не лише вартість надання послуг, а й всі витрати, пов’язані з їх наданням (податки, матеріал тощо).

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Кам’янською «Дніпроснабгруп» зі статутником 5 тис грн володіє і керує Сергій Кошля. До 2021 року засновниками були Антон Момент і Євген Герасименко, а директором – Віталій Хвостовий. Герасименко у 2014-2016 роках керував фірмою «Афінацентр».

Департамент ЖКГ та будівництва Кам’янської міської ради очолює Дмитро Губський. Він є власником нині припиненої фірми ТОВ «Експерттрейд». Ця фірма фігурувала у кримінальних провадженнях щодо ухилення від сплати податків та безтоварних операцій.

У 2020 році «Наші гроші» повідомляли, що військова прокуратура Дніпропетровського гарнізону розслідує закупівлі військовою частиною Т0310 (м. Дніпро) будівельних робіт та ремонту казарм у фірм «Дніпроснабгруп» та «Афінацентр» на 107 млн грн. За даними слідства, взаємопов’язані фірми у змові з посадовцями в/ч створили штучну конкуренцію на торгах із розподілом договорів. Вони були субпідрядниками одна одної за договорами з цією частиною. За даними поліції, роботи виконувались не в повному обсязі, з неякісних матеріалів, із завищенням вартості, шляхом внесення недостовірних відомостей до актів.

Залиште відповідь