В Черкасах готують ремонт лікарні за майже 42 мільйона із суттєво завищеними цінами на будматеріали
29.03.2023   //   111 Переглядів

Комунальний заклад “Третя черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги” 18 березня повідомила про намір укласти угоду з ТОВ “БП “Міськбуд” договір на закупівлю робіт із реконструкції фасаду будівлі вартістю 41,66 млн грн.

Про це повідомляється в “Прозорро”.

У закупівлі медиків взяло лише двоє учасників. Очікувана вартість майбутніх робіт складала трохи менше 42 млн грн. Саме таку ціну визначив проєктувальник робіт, якими стало місцеве підприємство “По Каскад проєкт”. Наприкінці 2022 року проєктанти “відкорегували” попередній проєкт, збільшивши його вартість з 30 до 42 млн грн. 

Дешевшу пропозицію у сумі трохи більше 40 млн грн. запропонувала київська компанія ТОВ “Ріола-модуль ЛТД”, наближена до екс-чиновника та урядовця Романа Абрамовського. Втім їх пропозиція була відхилена через невідповідності тендерній документації.

Наступну за ціною пропозицію запропонувало місцеве підприємство “БП “Міськбуд”. На початку минулого року підприємство “переїхало” з Черкас до Умані, а також у нього змінився бенефіціар та директор, яким став Валерій Слободянюк. 

Всього у активі компанії 19 підписаних договорів з різними розпорядниками публічних коштів на суму трохи більше 21 млн гривень. Найбільше угод укладено саме із Третьою міською лікарнею, для якої цей підрядник став штатним виконавцем.

Відповідно до проєкту, підрядник під час виконання робіт має використати для облицювання плитку Zeus Ceramica Concerete Nero, ціною у майже 1,2 тис грн. за квадратний метр. Водночас пропозиції роздрібних магазинів не перевищують цінник за подібний товар у 900 грн. кв м, включаючи доставку (тут і далі звертаємо увагу, що мова йде про роздрібні цінники, не враховуючи реальних об’ємів, що за відповідних обставин дозволяють претендувати на додаткову скидку). Цієї плитки підряднику потрібно 460 кв м. Можлива ціна переплати становить мінімум 120 тис грн.

Наступна позиція – це металочерепиця Ruukki 30 RM Monterrey, товщиною 0,5 мм. Її у вільному продажі можна придбати за ціною до 500 грн/кв м. У той же час підрядник її “купуватиме” за цінником у 730 гривень. Ймовірна переплата – майже 150 тис грн.

Армуюча сітка Сeresit СТ 325, що у вільному продажі коштує 43 грн/кв м,  для ремонту черкаської лікарні задекларували по 60 гривень. Можлива переплата – понад 250 тис грн.

Наступна позиція для аналізу – акрилова фарба  Сeresit СT 44. У магазинах вона коштує майже ті самі 200 гривень за літр, що пропонує і підрядник. 

Суха будівельна суміш Сeresit СE 40 у магазині коштує 100 гривень за кілограм. У той же час за пропозицією учасника – ціна 160 гривень, ймовірна переплата – 30 тис грн.

Грунтуючу суміш  Сeresit СT 17 можна вільно придбати по ціні 40 грн/літр, у той же час ймовірна ціна у договорі – понад 60 грн/літр, ймовірна переплата більше 50 тис грн. 

Штукатурка Сeresit СT 64 коштує трохи менше 80 грн/літр у провідних будівельних магазинах, але підрядник пропонує її по 109 гривень, Ймовірна переплата може скласти понад 600 тисяч гривень. 

Власник компанії-підрядника – Валерій Слободянюк у 2020 році балотувався до Черкаської обласної ради за списком партії ВО “Батьківщина”, втім мандат не отримав. Він є бізнес-партнером ще одного “Батьківщинівця”, лідера фракції цієї політичної сили у Черкаській обласній раді Семена Радченка. Окрім того, очільник Третьої міської лікарні, що є замовником робіт, Леонід Федорук також є представником партії “Батьківщина” та був депутатом Черкаської обласної ради від цієї сили. Очільником Черкаського обласного осередку ВО “Батьківщина” є секретар Черкаської міської ради Юрій Тренкін. Саме з місцевого бюджету Черкас і фінансуватимуться відповідні роботи. 

Залиште відповідь