У Кропивницькому онкоцентр замовив ремонт приміщення для апарату, який не рекомендує купувати МОЗ
06.03.2023   //   93 Переглядів

Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради 10 лютого уклав з ТОВ «Салант-92» угоду на облаштування приміщення для встановлення апарату дистанційної променевої терапії загальною вартістю 8 млн 378 тис. грн без ПДВ.

Закупівлю провели за процедурою відкриті торги із особливостями, йдеться у системі Prozorro.  

Згідно з угодою, підрядник має виконати внутрішні санітарно-технічні, електромонтажні роботи, облаштувати кабельну систему, телефонізацію, автоматичну пожежну систему. Як ідеться в календарному плані виконання робіт, підрядник має завершити ремонт у грудні 2023 року.

Цікаво, що ремонт приміщення виконують спеціально для роботи апарату дистанційної променевої терапії, який онкоцентр купив у грудні минулого року за 48 млн 498 тис. грн. При цьому, аналогічний апарат медзаклад придбав наприкінці 2021 року, проте змушений був розірвати договір, оскільки власник фірми був росіянином, а Кабмін заборонив купувати товари у компаній з бенефіціарами країни-агресора.

Як повідомляли ЗМІ, Міністерство охорони здоров’я в особі міністра Віктора Ляшка на запит Кіровоградської ОДА, яка просила внести згаданий апарат в перелік медобладнання, на яке казначейство може першочергово перерахувати кошти, відмовило. Міністр повідомив, що гамма-терапевтичний апарат, який купує онкоцентр, технологічно застарілий і його придбання є недоцільним. До повномасштабного вторгнення планувалася централізована закупівля новітніх лінійних прискорювачів, проте наразі коштів на це немає. Водночас у МОЗ наголосили, що послуги лікування онкохворих на лінійних прискорювачах надає приватний медзаклад безкоштовно, підписавши договір з НСЗУ. До того ж цей приватний медзаклад працює на території обласного онкоцентру, тому права онкохворих не порушуються.

Проте в онкоцентрі вирішили витратити 48 мільйонів на технологічно застарілий апарат, а також планують заплатити ще 8,3 млн грн на облаштування приміщення. І, як повідомив очільник онкоцентру в коментарі ЗМІ, додатково витратяться ще й на спеціальний коліматор, аби підсилити роботу апарату.

Що ж до підрядника, який освоїть ремонт, то співзасновницями ТОВ «Салант-92» є Ірина Василівна Сулім та Оксана Володимирівна Гупало.

Залиште відповідь