Рівненська міськрада через суд підвищила майже в 3 рази плату за оренду землі для “Бурштин України”
06.03.2023   //   52 Переглядів

Господарський суд Рівненської області задовольнив позов Рівненської міської ради про підвищення розміру орендної плати за землю для ДП “Бурштин України”.

Відповідне рішення було оприлюднено на початку березня в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Дослідивши матеріали справи суд встановив, що 12 січня 2009 року між сторонами процесу було укладено договір оренди земельної ділянки для обслуговування частини виробничих приміщень, що знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Київська, 94. За умовами контракту загальна площа орендовної землі складала 4,22 тис м2, яку ДП “Бурштин України” отримав у користування на 50 років. Враховуючи нормативну грошову оцінку ділянки, яка на той час становила 909,57 тис грн, щорічна орендна плата була встановлена на рівні 27,29 тис грн. 

Оскільки рішенням Рівненської міської ради від 2 липня 2020 року було затверджено нову технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Рівного міськрада вирішила внести зміни до чинного договору оренди, перерахувавши серед іншого і розмір орендної плати. Відповідно до до нових розрахунків орендована ділянка оцінюється в 2,27 млн грн, а річна орендна відповідно має складати 68 тис грн. Представники міської ради стверджують, що надіслали ДП “Бурштин України”  відповідну інформацію та пропозицію внести зміни до договору оренди. Однак її не було розглянуто та не повідомлено міську раду про прийняття чи відхилення пропозиції. Власне це й стало причиною позову. 

Розглянувши всі наявні дані та врахувавши, що відповідач відзиву на позов не подав і вимог не заперечив, суд прийняв рішення – задовольнити позов Рівненської міської ради та внести зміни до чинного договору оренди. З моменту набранням рішення законної сили в документі будуть фігурувати нова нормативна грошова оцінка ділянки – 2,27 млн грн, та орендна плата – 68 тис грн на рік. 

Прикметно, що у грудні 2022 року Регіональне відділення Фонду держмайна підписало договір про продаж єдиного майнового комплексу державного підприємства «Бурштин України» на вулиці Київській рівненському ТОВ «Будтранс-логістик». Як повідомляло видання “Четверта влада”, на момент купівлі майнового комплексу власнико фірми-покупця був Анатолій Меснікович, однак за два дні після завершення приватизації майна власницею товариства стала жителька Здолбунова Олена Тарар.

З липня 2022 року «Бурштин України» очолює Іван Пустовіт, який до цього очолював дочірнє підприємство “Водоекотехпром” Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства “Рівнеоблводоканал”. 

Залиште відповідь