Максимально звузивши тендерні вимоги олександрійські комунальники купили напівкитайські сміттєвози
05.03.2023   //   131 Переглядів

Управління житлово-комунального господарства Олександрійської міської ради 23 лютого уклало з ПП «Виробничо-комерційне підприємство «Альфатекс» угоду про придбання двох сміттєвозів на суму 7,62 млн грн..

Про це йдеться у системі Prozorro.

Згідно з угодою, підрядник має поставити два сміттєвози із заднім навантаженням АТ-4031. Строк поставки – до 3 квітня 2023 року. Гарантійний термін експлуатації становить два роки, або 50 тис. км пробігу. Вартість одного сміттєвоза становить 3 млн 810 тис. грн (з ПДВ).  

За інформацією на сайті «Альфатексу», це сміттєвози на шасі виробництва китайської компанії DAYUN Group і, власне фірма є її дистриб’ютором в Україні. На каналі підприємства в Youtube власник підприємства розповів, що вони придбали китайські машкоплекти, а збирають сміттєвози та додають свої комплектуючі на власному заводі. Працюють так в межах програми щодо локалізації виробництва, впровадженої президентом України.

В характеристиках вказано, що сміттєвоз призначений для механізованого завантаження, ущільнення, транспортування та механізованого розвантаження твердих побутових відходів в місцях утилізації. Сміття може завантажуватися з євроконтейнерів об’ємом 0,06 – 1,1 м3 за допомогою маніпулятора або ручним способом безпосередньо в приймальний бункер сміттєвоза. Об’єм бункера становить 13 м кб, маса завантажуваних відходів становить 7500 кг. Машина працює на дизелі, відповідає стандарту Євро-5. У комплектації включено низку функцій: багатофункціональне кермо, антиблокувальну систему, електропідігрів дзеркал заднього виду та інше.

Закупівлю провели за процедурою відкриті торги з особливостями, яка дозволяє організувати тендер у короткі строки, а також визначати переможця, навіть, якщо пропозицію подав один учасник. У тендерних вимогах до закупівлі олександрійські комунальники вказали 22 пункти характеристик сміттєвоза, який вони хочуть купити. По всім пунктам характеристики практично ідентичні до тих, які вказані на сайті «Альфатексу».

І якщо вимоги до тонажності, способу навантаження, виду палива чи об’єму двигуна більш-менш зрозумілі, адже сміттєвози призначені для роботи в невеликому місті й потребують економності й маневреності, то деякі пункти вказують на чітку заточеність саме під вказану модель. Наприклад, олександрійські комунальники, піклуючись про екологію, поставили вимогу, аби двигун відповідав стандарту Євро-5 і мав потужність не більше 190 к.с. Варто зазначити, що це дуже деталізована вимога, яка звужує потенційне коло учасників торгів. Адже схожі за типом сміттєвози продають з потужністю двигуна 280 к.с, 217 к.с., 240 к.с., 242 к.с.

ПП «Виробничо-комерційне підприємство «Альфатекс» працює у Кременчуці з 1999 року. Засновником є Микола Борисович Корецький, полтавський бізнесмен, депутат Полтавської облради від ВО «Батьківщина». Підприємство є активним учасником публічних закупівель, підписало угод на 764 млн грн.

Залиште відповідь