Кіровоградська обллікарня переплачує за ліки від анемії через завищення очікуваної вартості
02.03.2023   //   104 Переглядів

Комунальне некомерційне підприємство “Кіровоградська обласна лікарня”, провівши відкриті торги з особливостями,  визначилась з підрядником, що постачатиме медзакладу розчин для ін’єкцій Епоетин альфа (Erythropoietin). За 2,44 мільйона гривень відповідне замовлення виконуватиме ТОВ “Медичний центр М.Т.К.”. 

Відповідна інформація розміщена на сторінці закупівлі в системі Prozorro. 

Тендерною документацією передбачалась поставка препаратів у наступному пакуванні:

  • розчин для ін’єкцій по 2000 МО по 1 мл у попередньо наповнених шприцах, 3530 штук;
  • розчин для ін’єкцій по 3000 МО по 1 мл у попередньо наповнених шприцах, 800 штук;
  • розчин для ін’єкцій по 4000 МО по 1 мл у попередньо наповнених шприцах, 1590 штук.

При цьому потенційний учасник торгів – ТОВ “Фармацевтичний завод “БІОФАРМА” спробував оскаржити дискримінаційні, ну їхню думку, вимоги тендерної документації. На думку фірми замовник мав розділити на два лота предмет закупівлі, оскільки єдиним зареєстрованим в Україні виробником Епоетину альфа (Erythropoietin), в дозуванні “3000 МО по 1 мл у попередньо наповнених шприцах”, є китайська “Шеньян Саншайн Фармасьютікал Ко”. Відповідно не всі учасники мають контракти з цим виробником, а це обмежує потенційну кількість учасників закупівлі та є дискримінацією. У відповідній вимозі, однак, замовник відмовив та все ж провів торги з попередньо запланованим предметом закупівлі з трьох позицій. 

Варто зауважити, “Кіровоградська обласна лікарня” визначив очікувану вартість замовлення у розмірі 3,11 мільйона гривень. Тож пропозиція  ТОВ “Медичний центр М.Т.К.” поставити препарат з комерційною назвою “Емавейл” за 2,44 млн грн видається вельми вигідною. Договором, що було підписано між сторонами за результатами торгів, було встановлено наступні ціни на розчини для ін’єкцій, відповідно до дозувань:

  • 2000 МО по 1 мл у попередньо наповнених шприцах – 375,96 грн/уп;
  • 3000 МО по 1 мл у попередньо наповнених шприцах – 471,59 грн/уп;
  • 4000 МО по 1 мл у попередньо наповнених шприцах – 461,44 грн/уп.

Проаналізувавши ціни на “Емавейл”, які пропонував ТОВ “Медичний центр М.Т.К.” іншим замовникам цьогоріч, можемо констатувати – “Кіровоградська обласна лікарня” переплачує. 

Найближча до кропивницької ціна була запропонована Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського: 2000 МО – 373,22 грн/уп, 3000 МО –  471,59 грн/уп. Інші медзаклади отримали препарат за нижчими цінами:

Бенеціарами ТОВ “Медичний центр М.Т.К.”, що є частиною фармкорпорації “ЮРіЯ-ФАРМ”, є керівник та співзасновник корпорації Микола Гуменюк та його донька Наталія Деркач. Власниками ж фірми вказані Володимир Мирончук, Наталія Марченко і латвійське “Сіа емтеко холдинг”.

Керівницею “Кіровоградської обласної лікарні” наразі є депутатка Кіровоградської облради від партії “Батьківщина” Лариса Андреєва.

Залиште відповідь