Апеляція змінила вирок черкаському енергетику, якого виправдали через “одруківку” прокурорів
18.01.2023   //   72 Переглядів

11 січня колегія суддів Черкаського апеляційного суду завершила розгляд справи за апеляційною скаргою прокурора Черкаської обласної прокуратури на вирок Маньківського районного суду Черкаської області від 21 березня 2022 року, який стосувався очільника одного з районного відділу електромереж, що за версією слідства отримав хабар за підключення підприємства  до електромережі.

Суд першої інстанції не знайшов достатніх доказів вини енергетика, втім Апеляція з подібним вироком не погодилася.

 Відповідна інформація міститься у реєстрі судових рішень.  

Як встановило слідство, у 2018 році очільник Маньківських районих електричних мереж ПАТ «Черкасиобленерго» вимагав від місцевого підприємця хабар у розмірі 5 тисяч доларів за безперешкодне підключення до електричної мережі його підприємства, яке відключили через борги. Кошти чоловік попросив залишити йому в одному з місцевих магазинів, що підприємець згодом і зробив. 

Суд першої інстанції визнав недопустими всі докази, які були надані стороною обвинувачення через нібито відсутність документів, які б уповноважували прокурора на процесуальне керівництво досудовим розслідуванням вказаного провадження. Подібне твердження виникло через помилку, яку допустили самі прокурори у номері кримінального провадження, оформлюючи необхідні процесуальні документи. 

Разом з тим апеляційна інстанція не погодилася з недопустимістю доказів та визнала їх такими, що можуть бути розглянуті в ході судового засідання, а одруківку прокурорів назвала “технічною” помилкою. Підсудний своєї вини не визнав та заявив, що ніяких розмов про хабара із заявником не мав. З ним він спілкувався виключно про наявний у того борг перед енергетиками та відсутній договір, який треба поновити. 

Розглянувши матеріали справи та вивчивши покази учасників процесу та свідків, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для притягнення чоловіка до відповідальності. Судді погодили покарання, яке для енергетика “просили” прокурори, а саме штраф у розмірі 12 750 гривень та заборони займати керівні посади протягом наступного року. 

Залиште відповідь