Суд закрив справу мера Горохова, який голосував «за» землю для невістки
09.01.2023   //   93 Переглядів

Міського голову Горохова (Волинська обл.) Віктора Годика судили за те, що голосував за земельне питання своєї невістки в умовах конфлікту інтересів. Втім, суд посадовця не притягнув до відповідальності. Відповідну постанову виніс Горохівський районний суд у листопаді 2022 року.

Про це пише Юлія Галецька у «Силі правди».

Управління стратегічних розслідувань Національної поліції у Волинській області встановило, що на сесії 8-го листопада 2021 року Горохівський міський голова Віктор Годик виніс на обговорення та голосування питання про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки своїй невістці – дружині його рідного брата. Йдеться про відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд орієнтовною площею 0,25 га в селі Старостав Луцького району.

Віктор Годик також взяв участь в голосуванні та підтримав вказаний проєкт рішення. Водночас, ці дії він здійснив в умовах конфлікту інтересів, про який публічно не заявив на сесії перед депутатським корпусом. А це – адміністративне правопорушення за законом «Про запобігання корупції». Тож 7-го жовтня цього року правоохоронці склали на мера Горохова протокол про адмінправопорушення.

У суді Віктор Годик вину не визнав. Вважає, що не повідомив депутатів Горохівської міської ради про конфлікт інтересів, бо його не було. Мовляв, питання стосувалося дружини його рідного брата, яку він не вважає близькою особою. Крім того, це рішення не було передачею майна у власність.

Адвокат Віктора Годика Сергій Овсієнко також вважає, що порушення не було. Він зазначив, що прийняте рішення лише надає право родичці міського голови виготовити проєктну документацію на земельну ділянку, але не гарантує права на отримання вказаної земельної ділянки у приватну власність. Він також додав, що в нормативно-правових актах України відсутнє визначення осіб, які підпадають під поняття «невістка».

Суддя Василь Сметана погодився з цими доводами. Мовляв, у Законі України «Про запобігання корупції» серед близьких осіб вказується і невістка, однак не обумовлюється хто саме це може бути і чи підпадає під це розуміння дружина рідного брата. Правоохоронці навели в матеріалах справи навіть пояснення слова із Словника української мови, однак суд зазначив, що словник не є нормативно-правовим актом. В результаті суддя Горохівського райсуду просто закрив провадження у зв’язку із відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.

 

Залиште відповідь