Фірма, що за “копійки” викупила будівлю «Колізею» у Кропивницькому, хоче за безцінь отримати ще й землю під ним
03.01.2023   //   815 Переглядів

Приватне підприємство «Еліт Інвест Агро» розпочало судовий процес проти Комунального підприємства Кіровоградської облради «Регіональний центр розвитку послуг» яким хоче добитися зміни грошової оцінки землі під недобудовою у центрі міста, яку минулого року придбало через «Prozorro.Продажі», для подальшого викупу ділянки, як це передбачено договором купівлі-продажу.

Про це йдеться у матеріалах судової справи.

Згідно з судовими ухвалами по цій справі, 8 жовтня 2021 року ПП «Еліт Інвест Агро» уклало з балансоутримувачем – комунальним підприємством угоду про викуп об’єкта незавершеного будівництва у Кропивницькому по вулиці Шульгіних, 38 площею 8356 кв.м. Це недобуд Центру дитячої творчості ще радянських часів, який через зовнішній вигляд у місті прозвали «Колізеєм» і щодо добудови та продажу якого тривала десятирічна епопея. Минулого року будівлю виставили на аукціон за зниженою удвічі ціною – 992 тис. грн. 

В умовах договору є пункт 7.2, яким передбачено викуп земельної ділянки площею 11701 м.кв. (1,1701га) під недобудовою у тримісячний строк із моменту його укладення за вартістю, визначеною на підставі незалежної оцінки. Ще під час виставлення вказаного об’єкта нерухомості на аукціон, Комунальне підприємство додало актуальний Звіт про грошову оцінку землі, згідно з яким, вартість ділянки площею понад гектар у центрі міста вартує 7 143 000 грн.

ПП «Еліт Інвест Агро» у грудні 2021 року подало позов до Кіровоградського господарського суду про тлумачення вказаного пункту договору в частині порядку визначення викупної ціни земельної ділянки. При цьому фірма просила суд покласти судові витрати на комунальне підприємство.

У своїх доводах позивач повідомив, що для перевірки правильності розрахунку ринкової вартості ділянки отримав довідку про оціночну вартість нерухомості відносно земельної ділянки. Відповідно до вказаної довідки, земельна ділянка вартує 2 119 185 грн.

Враховуючи таку різницю позивач замовив Рецензію на Звіт про експертну оцінку. Її, згідно з законодавством, здійснюють рецензенти регіональних відділень Фонду держмайна. Вже за тиждень після звернення про рецензію, фірмі дали висновок, що оцінка ділянки у 7,1 млн грн, який підготували у Кіровоградській облраді, не відповідає вимогам нормативно-правових актів, є неякісним та (або) непрофесійним і не може бути використаний.

Водночас фірма просила суд вжити заходи із забезпечення позову, якими заборонити комунальному підприємству розривати договір про купівлю «Колізею» до вирішення цього спору по суті. 28 грудня 2021 року суд відмовив у задоволенні вимог. Але адвокати «Еліт Інвест Агро» не здавалися і 31 грудня подали новий позов, де вже просили зупинити дію пункту договору про купівлю недобуду, згідно з яким підприємство зобов’язане у тримісячний строк викупити ділянку під ним. Цей позов суд того ж дня задовольнив і поки триватиме судовий процес підприємство може не виконувати вимоги договору про викуп ділянки. Комунальне підприємство намагалося оскаржити таке рішення, проте безуспішно.

Відомо, що під час розгляду справи також залучали експерта Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, проте якої оцінки землі дійшов він, у матеріалах не зазначено. В одній з ухвал згадується, що адвокат «Еліт Інвест Агро» просила поставити на вирішення експерта питання – чому при оцінці землі її вартість обрахована як такої, що призначеної для комерційного використання, а не під будівництво закладу освіти та чому не враховано наявність на ній об’єкта незавершеного будівництва вартістю понад 1 млн грн.

23 грудня 2022 року Кіровоградський господарський суд виніс рішення, у якому відмовив підприємству у задоволенні позову. Суд пояснив, що позивач просить розтлумачити умови договору, проте вся інформація містилася в документах, які були подані на аукціон. Тобто позивач, коли брав участь у торгах за право викупити будівлю, знав про всі умови. Також цим рішенням скасовано забезпечення позову у вигляді зупинення обов’язку викупити землю впродовж трьох місяців із дати придбання недобудови. Рішення набуде законної сили після спливу строку на апеляційне оскарження.

Щодо власників ПП «Еліт Інвест Агро», то як ідеться в матеріалі на Bihus.Info, засновницею значиться Олена Володимирівна Мощинська. За 4 місяці до аукціону з продажу «колізею» підприємство «переїхало» з офісу по вулиці Шевченка, 6/2 у квартиру по вулиці Тараса Карпи, 94, де «прописана» Мощинська. За інформацією з Реєстру нерухомості, будівля на вулиці Шевченка належить приватному підприємству «СТ-Сервіс», бенефіціарним власником якого є Сергій Тарасов, відомий в області латифундист, засновник агрохолдингу «I&U Group», виконувач обов’язків консула Литви у Кропивницькому та Кіровоградській області.

На останніх місцевих виборах Тарасов фінансував політичну кампанію обласного осередку «Слуги народу», а його син Олег став нардепом від цієї політсили. Власне, судячи з публічних реєстрів, сам Тарасов як мінімум до 2019 року значився бенефіціаром «Еліт Інвест Агро».

Не чужа агрохолдингу й нинішня засновниця фірми Олена Мощинська. На ній числиться ще низка фірм, власником яких теж був Сергій Тарасов. Вони й нині прописані за адресою його будівлі на Шевченка. А на сторінці Мощинської в одній з соцмереж є її спільне з Тарасовим фото. На ньому жінка тримає подушку для ножиць, якими той перерізав стрічку на відкритті консульства Литовської Республіки у Кропивницькому.

До слова, адвокат «Еліт Інвест Агро», Валерія Бурлака, зазначила у своїх профілях у соцмережах місце роботи – холдинг «I&U Group» Тарасова.

Нагадаємо, що Кіровоградську облраду, яка є засновником комунального підприємства «Регіональний центр розвитку послуг» очолює Сергій Шульга, який представляє «Слугу народу» і до виборів працював у службі безпеки Тарасова.

Варто додати, що за ціну у 2 млн грн, за яку ПП «Еліт Інвест Агро» хоче купити понад гектар землі у центрі міста, у Кропивницькому можна придбати 2 чи 3-кімнатну квартиру на вторинному ринку.

Анастасія Зубова

Залиште відповідь