Кропивницька фірма, що планувала будувати таун-хауси в зеленій зоні, платитиме за землю в 2,5 рази більше
26.12.2022   //   147 Переглядів

Господарський суд Кіровоградської області задовольнив позовну заяву Кропивницької міської ради внісши зміни до договору між радою та ТОВ “Желен і К” в частині збільшення розміру щомісячної орендної плати. Відповідне рішення було опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень 22-го грудня. 

З матеріалів справи вбачається, що у вересні 2011-го року між тоді ще Кіровоградською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю “Желен і К” укладено Договір оренди землі № 142. Ділянку площею 6,02 га було передано для розміщення будівель і споруд, яка знаходиться по проїзду Підлісному, 2. Строк дії договору – 5 років.

На той момент на земельній ділянці були розташовані об`єкти нерухомого майна – комплекс будівель і споруд обладнаних водо-, електропостачанням та каналізацією. При цьому нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 7,17 мільйонів гривень, а щомісячна орендна плата – 17,93 тис грн.

За два роки, у серпні 2013-го, сторони підписали додаткову угоду, якою збільшили строк оренди землі до 49 років. 

Минуло ще кілька років і у липні 2018-го Кропивницька міська рада затвердила технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького. Відповідно до цього документу нормативно-грошова оцінка орендованої ТОВ “Желен і К” земельної ділянки підвищилась до 17,35  млн грн. 

Враховуючи цей факт міськрада у травні 2022-го направила на адресу відповідача пропозицію щодо внесення змін до договору – закріплення нової суми оцінки ділянки та, відповідно, нового розміру орендної плати. Однак підприємство відповідь на зазначену пропозицію не надало, додаткову угоду не уклало, у зв’язку з чим, міська рада і звернулась до суду з даним позовом.

ТОВ “Желен і К” з позицією міської ради не погодився та направив до господарського суду відзив, в якому заперечує проти заявлених позовних вимог та зазначає, що витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок не може вважатися належним та допустимим доказом реальної зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки, оскільки не містить жодних посилань на документацію, на підставі якої він сформований. 

Тим не менш, розглянувши всі наявні докази, суд підтримав позовну заяву Кропивницької міськоїа ради, та присудив внести зміни до чинного договору оренди. Грошову оцінку ділянки закріпити на рівні 17,35 мілн грн, а щомісячну орендну плату встановити у розмірі 43,38 тис грн. 

Власниками ТОВ «Желен і К» вказані кропивницькі підприємці Людмила Жовтобрюх, Микола Романяк, Анатолій Самсонов, а також власник аграрного холдингу «I&U Group» Сергій Тарасов та Станіслав Рибальченко. Громадськості фірма стала відома у 2019-му, коли депутати кропивницької міської ради проголосували за зміни функціонального призначення земельної ділянки по проїзду Підлісному, 2. У зеленій зоні «Желен і К» надумали будувати таун-хауси. На даний момент відповідних будівельних робіт ще не проводили.

Залиште відповідь