У Кличка на медичні закупівлі витратили 850 мільйонів, 400 з яких отримали три фаворита
10.11.2022   //   62 Переглядів

Від початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну і до кінця жовтня 2022 р. Департамент охорони здоров’я Київської міської держадміністрації уклав 163 договори на суму 849,17 млн грн.

Про це пише Алена Момот у «КиївВладі» з посиланням на дані публічного модуля аналітики BI.Prozorro.

Майже 505 млн грн. були направлені на закупку фармацевтичної продукції, з яких на 348,2 млн грн. повинні бути поставлені засоби для лікування злоякісних пухлин.

309,6 млн грн. витратили по статті “медичне обладнання”. Зокрема, на 223,53 млн грн. закупили апаратуру для підтримування фізіологічних функцій організму: витратні матеріали для діалізу, протези суглобів, слухові апарати та кохлеарні імплантати.

На 48,32 млн грн. запаслися експрес-тестами на виявлення коронавірусу та тест-смужками до індивідуальних глюкометрів (прилад для вимірювання цукру в крові).

Ще на 30,4 млн грн. Департамент охорони здоров’я КМДА закупив понад 50 партій гомогенізованих (лікувальних) продуктів харчування. 2,77 млн грн. пішли на витрати на підгузки та пелюшки.

З кінця лютого поточного року бюджетні кошти Департамент охорони здоров’я КМДА освоював разом з 53 компаніями. При цьому, майже на чотири сотні мільйонів гривень було укладено договорів з трьома підрядниками – ТОВ “Діатом”, ТОВ “СТМ-Фарм” та ТОВ “Артоніка”.

Найбільше коштів (162,43 млн грн за 16 замовленнями) від меддепартаменту отримало “Діатом”. У цієї компанії закупили ліки – протимікобактеріальні, антинеопластичні та імуносуперсивні засоби.

Засновником, кінцевим бенефіціаром та керівником “Діатом” зазначено Сергія Солоджука.

Раніше  повідомляла, що тісна співпраця “Діатом” та Департаменту охорони здоров’я столичної адміністрації вилилася в кримінальне провадження №42021102070000170. За інформацією слідства, заступник директора цього департаменту Зборомирська (на сьогодні серед заступників на сайті департаменту її немає) підозрюється у службовій недбалості, через яку міському бюджету завдано збитків на понад 7,1 млн грн. при закупівлі у 2020 р. у “Діатом” препаратів для лікування людей з онкологічними захворюваннями. Це, за даними правоохоронців, сталося внаслідок того, що ТОВ “Діатом”, постачаючи ці товари, завищило їхню вартість.

Майже півсотні договорів на загальну суму 134,98 млн грн. Департамент охорони здоров’я КМДА уклав з ТОВ “СТМ-Фарм”. Закупали у цього ТОВ переважно ліки (протимікобактеріальні, антинеопластичні та імуносуперсивні засоби), а також продукти лікувального харчування.

Засновники цієї фірми з Дніпра – ТОВ “БАДМ” та Олександр Дитятковський, кінцеві бенефіціари – Ігор та Олександр Суходольські, Володимир та Олександр Дитятковські. Директор – Володимир Штепа.

ТОВ “БАДМ” було зареєстровано в 2002 році в Дніпрі та має тих самих кінцевих бенефіціарів, що і ТОВ “СТМ-Фарм”. Засновники “БАДМ” – кіпрські компанії “Новенса Лімітед” та “Брегамо ЛТД”.

ТОВ “БАДМ” та ТОВ “Діатом” входять в групу БадМ Олександра Суходольського та Олександра Дитятковського. “БаДМ” – фармацевтичний дистриб’ютор в Україні. У ньому налічується 19 компаній, 12 регіональних структурних підрозділів та 16 офісів-представництв. Частку “БаДМ” на ринку оцінюють у близько 40%.

В рейтингу Forbes 2021 року Олександр Дитятковський посідав 93 місце в сотні найбагатших людей України, його статок оцінювали в 130 млн доларів. Дружина Олександра Дитятковського – Євгенія Дитятковська – депутат Дніпровської міськради VII скликання (2015-2020 роки) від політпартії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. На сьогодні вона очолює алергологічне відділення дніпровського КЗ “Дніпровське клінічне об’єднання швидкої медичної допомоги”. В 2018 році, ще будучи депутатом міськради Дніпра, Євгенія Дитятковська потрапила в корупційний скандал: в своїх деклараціях за 2016 та 2017 роки “забула” вказати, що її чоловік володіє шістьма великими компаніями, серед яких згадане вище ТОВ “БАДМ”.

Замовлень на 100,1 млн грн. від Департаменту охорони здоров’я КМДА отримало з початку повномасштабної війни з РФ ТОВ “Артоніка”. З цією компанією було  укладено три договори на поставку витратних матеріалів для гемодіалізу.

Засновник та кінцевий бенефіціар “Артоніки”  – Світлана Курченко, керівник – Світлана Михайленко.

Світлана Курченко також є керівником зареєстрованої в Петропавлівській Борщагівці ТОВ “Автоспецпром”, основним видом діяльності якого є виробництво автотранспортних засобів. “Автоспецпром” входить в групу братів Фісталів – Володимира та Германа Фісталів. Вони є синами відомого донецького хірурга, який залишився на тимчасово окупованій території. У 2017 році Еміль Фісталь став “Людиною року” на території, підконтрольній так званій “ДНР”. Судячи з повідомлень на його сторінці у Facebook, Еміль Фісталь підтримує місцеву “владу”, а наукову діяльність веде у Росії.

Залиште відповідь