У Кропивницькому суд ухвалив випустити з-під варти Арсена Мартиросяна, обвинуваченого у вбивстві  біля нічного клубу
07.11.2022   //   835 Переглядів

Кропивницький апеляційний суд змінив запобіжний захід Арсену Мартиросяну, обвинуваченому у вбивстві чоловіка біля нічного клубу «Вельвет» у 2016 році із тримання під вартою на домашній арешт.

Про це йдеться в ухвалі суду від 13 жовтня, яка є у розпорядженні редакції.

Згідно з матеріалами цієї справи, вночі 2 листопада 2016 року біля місцевого нічного клубу між Мартиросяном та двома іншими кропивничанами – Денисом Голованем та Романом Копосовим, військовослужбовцем 59-ї окремої мотопіхотної бригади стався конфлікт. Мартиросян здійснив у їхню сторону не менше 5 пострілів та зник із місця події. Роман Копосов зазнав вогнепального поранення, чоловіка врятували у лікарні. Його товариш, Денис Головань, з двома пораненнями та геморагічним шоком 4 ступеню не вижив.

Після вбивства Мартиросян 2 роки переховувався, був оголошений у розшук. Його затримали в 2018 році. Ленінський райсуд того ж року розпочав розгляд справи за обвинуваченням фігуранта у скоєнні злочину, передбаченого  ч.1 ст.115 (умисне вбивство), ч.2 ст.15, п.1 ч.2 ст.115 ККУ (замах на убивство двох людей).

Поки слухалася справа щодвамісяці суд першої інстанції продовжував обвинуваченому запобіжний захід на тримання під вартою протягом 60 діб. Так було і 21 вересня, коли Ленінський райсуд розглянув клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під варто.

Прокурор наголошував, що обвинувачений може ухилитися від суду, оскільки вже перебував у розшуку. Він обвинувачується у вчинені особливо тяжкого злочину, що свідчить про можливість вчинення іншого кримінального правопорушення, є ризик незаконного впливу на свідків, які не допитані в судовому засіданні, з метою зміни їхніх показів на свою користь.

Адвокат Мартиросяна заперечував і вказував, що справа слухається понад 4 роки, останнім часом з об`єктивних причин не розглядається по суті, міра покарання, яка може бути призначена судом в разі винесення обвинувального вироку не є підставою для тримання обвинуваченого під вартою. Доводив, що його клієнт є громадянином України, має реєстрацію та постійне місце проживання, тому просив змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Ленінський райсуд задовольнив клопотання прокурора. Натомість колегія суддів Кропивницького апеляційного суду у складі Володимира Гончара, Романа Широкоряда та Людмили Ткаченко скасувала цю ухвалу та задовольнила клопотання адвоката. Згідно з ухвалою, Мартиросяну обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного браслета контролю. Також на нього покладено обов’язки здати паспорти, прибувати за вимогою до суду, утриматися від спілкування зі свідками й потерпілими та заборонено покидати квартиру.

Цікаво, що ця ж колегія суддів вже у листопаді задовольнила ще одну апеляційну скаргу щодо зміни запобіжного заходу Армену Хачатряну. У червні цього року Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України заявляв, що затримано «злодія в законі» з санкційного списку РНБО на прізвисько Армен Хохол, як ще називають Хачатряна. Його підозрюють в організації злочинних груп, що вчиняють тяжкі злочини та влаштуванні на території кропивницького СІЗО поборів із в’язнів. Безпосереднім «смотрящим» за тюремним угрупуванням за версією слідства є згаданий на початку Арсен Мартиросян. Судді Кропивницького апеляційного суду 2 листопада ухвалили продовжити Хачатряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, проте водночас визначили заставу у 372 тис. грн, як альтернативу. 

Залиште відповідь