Заточивши торги під улюблену фірму, але не змігши їх провести, комунальники злили 8 млн без тендеру
06.06.2023   //   71 Переглядів

30 травня КП “Черкасиводоканал” уклав прямий договір з ТОВ “Тало” на постачання 200 тонн коагулянту вартістю  7,76 млн гривень. 

Відповідна інформація міститься у системі “Прозорро”.

“Тало” має поставити 200 тонн коагулянту Pluspac-15, необхідного для очищення річкової води. Вартість угоди перевищує межу визначену, як мінімальну для проведення конкурентної закупівлі. Разом з тим, у системі уповноваженою особою комунальників оприлюднено пояснення, згідно з яким закупівля проводиться без торгів через нібито стрімке зростання рівня забрудненості води у Дніпрі і відповідно потреби у коагулянтах, необхідних для її очищення. Саме така службова записка надійшла на ім’я уповноваженої від керівника підприємства – депутата Черкаської міської ради Івана Сухарькова. 

Також комунальники проводять і відкриті торги із закупівлі 800 тонн коагулянту, очікуваною вартістю у майже 45 млн гривень. Умовами тендерної документації було визначено, що потенційний учасник має надати у складі своєї тендерної пропозиції результати досліджень ефективності дії коагулянту, які проводились на території КП “Черкасиводоканал”. Ця умова була оскаржена підприємством “Хімреагент”, зареєстрованим у Дніпрі. Їхні аргументи були враховані і комунальників зобов’язали внести зміни до документації, що вони і зробили, втім це затягнуло проведення закупівлі майже на місяць. Крім того, у нових вимогах черкаських комунальників знову міститься  бажання отримати результати досліджень ефективності коагулянту. Тепер їх можна отримати на будь-якій водоочисній станції, що бере воду із Дніпра. 

Саме у цього підприємства черкаські комунальники купували коагулянти до зміни керівництва. У лютому 2022 року на посаду директора водопостачального підприємства був призначений Іван Сухарьков – депутат Черкаської міської ради, що представляє політичну силу “Черкащани”. Після призначення Сухарькова КП “Черкасиводоканал” змінив постачальника коагулянтів, яким стало київське підприємство “Тало”. З моменту початку співпраці із цим товариством, вартість коагулянтів зросла на 40%

Компанія “Тало” належить Костянтину Крамаренку і Вячеславу Лучицькому. Відповідно до відомостей порталу “Опендатабот”, за 2020  рік компанія мала доходу трохи більше 4 млн гривень, відомості за доходи компанії у 2021 році відсутні. КП “Черкасиводоканал” – єдине підприємство якому “ТАЛО” постачає коагулянти. 

З 1 червня НКРЕКП затвердив нові тарифи, якими вартість водопостачання для черкащан зросла майже на 50%. Серед основних причин і обгрунтування відповідного зростання у  коментарях директор водопостачальників Іван Сухарьков зазначав саме зростання вартості коагулянтів.

Залиште відповідь