У Кличка вкладуть 1,3 мільярда у реконструкцію розв’язки на Оболоні
06.06.2023   //   58 Переглядів

23 травня 2023 року КК “Київавтодор” уклала з ТОВ “Автомагістраль-Південь” договір на реконструкцію транспортної розв’язки на перетині вулиць Богатирської і Полярної в Оболонському районі Києва на 1,29 млрд гривень.

Про це пише Альона Момот у виданні «Київвлада» з посиланням на «Прозорро».

За умовами договору підрядник повинен звалити 186 дерев, виконати підготовчі роботи, побудувати шляхопровід, з’їзди з нього, підземний пішохідний перехід і підпірні стіни, влаштувати контактну мережу тролейбуса, дощову каналізацію, системи зрошення зелених насаджень та електропостачання, реконструювати газорозподільну систему, облаштувати нове дорожнє покриття на вул. Полярна та велопішохідний тротуар, встановити світлофори, озеленити прилеглу територію та встановити відеоспостереження.

Закупівлю провели через “відкриті торги з особливостями”. У разі подання для участі у такій закупівлі однієї пропозиції, ця закупівля одразу переходить на стадію розгляду цієї пропозиції, а не відміняється, як у відкритих торгах. Для участі у вказаному тендері пропозицію подало тільки ТОВ “Автомагістраль-Південь”, з яким безперешкодно і уклали договір.

Державні аудитори засумнівалися у відповідності обраного підрядника тендерним вимогам. Зокрема, вони помітили, що у довідці ТОВ “Автомагістраль-Південь” про наявність вимірювальної лабораторії для контролю якості будівельних матеріалів не міститься перелік її спроможностей. Зважаючи на це “Київавтодор” попросили документально пояснити, на підставі чого було прийнято рішення щодо відповідності цього ТОВ вимогам тендерної документації. У відповідь в корпорації уточнили, що підрядник залучатиме для виконання робіт послуги лабораторії ТОВ “Сучасні дорожні матеріали”, тому перелік спроможностей міститься у документах саме цього ТОВ.

Замовити реконструкцію розв’язки на перетині вулиць Богатирської та Полярною “Київавтодору” вдалося з другої спроби. Перший тендер був оголошений “Київавтодором” 26 квітня 2023 року з очікуваною вартістю 1,82 млн гривень (на 508,82 млн гривень дорожче, ніж в новому тендері). Однак вже 27 квітня тендер відмінили через нібито технічну помилку у визначенні очікуваної вартості закупівлі. У той же день було оприлюднено нинішній тендер з очікуваною вартістю нижчою на понад півмільярда гривень

Реакція громадськості столиці на новину щодо появи нової розв’язки виявилася неоднозначною. 15 березня на сайті КМДА з’явилася петиція щодо заборони будівництва нових розв’язок у Києві до закінчення будівництва Шулявського шляхопроводу, роботи на якому вже кілька років не ведуться, та тим більше – під час війни. В тексті петиції вказано, що в умовах повномасштабного вторгнення росії такі масштабні реконструкції є марнотратством, при цьому нова розв’язка глобально затори не зменшить – вони просто перемістяться з цього перехрестя на сусідні. Автори петиції також акцентували, що за роки тривалої реконструкції Шулявського шляхопроводу її вартість зросла з початкових 600 млн гривень до 2 млрд гривень, і це ще не межа.

Петицію підписали майже 7,5 тисяч киян (при мінімальній необхідній кількості 6 тисяч). Київський міський голова Віталій Кличко доручив, зокрема, першому заступнику голови КМДА Миколі Поворознику та директору Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслану Кандибору її розглянути. Петиція досі містить позначку “на розгляді”, однак на сторінці ініціативи “Пасажири Києва” вказано, що петиція підтримана не була.

ТОВ “Автомагістраль-Південь” зареєстровано у 2006 році у Одесі. Засновник – Олександр Бойко, керівник компанії – Микола Тимофєєв.

В ЗМІ існує кілька версій того, хто насправді здійснює контроль над ТОВ “Автомагістраль-Південь”. Найпоширенішими є версії щодо зв’язку фірми з оточенням мера Одеси Геннадія Труханова, а також щодо лобіювання інтересів фірми заступником голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

ТОВ “Автомагістраль-Південь” фігурує в декількох кримінальних провадженнях. Зокрема, слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Києві розслідує кримінальне провадження (№ 42021100000000038 від 19.01.2021) за підозрою “Автомагістраль-Південь” в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. А слідчі Білгород-Дністровського районного відділу поліції в Одеській області в рамках провадження №42020161240000202 від 12.10.2020 року підозрюють посадових осіб компанії у привласненні та розтраті бюджетних коштів при проведенні ремонту  автодороги Т-16-10/Н-33/ – Приморське – Жовтий Яр – Татарбунари.

За результатами участі у публічних закупівлях ТОВ “Автомагістраль-Південь” уклало 624 договори на загальну суму 150,13 млрд гривень.

Залиште відповідь