Водоканал Кривого Рогу через торгових посередників купує рекордну кількість кабелів та проводів на 11 мільйонів 
30.05.2023   //   86 Переглядів

 16 травня КП «Кривбасводоканал» повідомив про намір підписати договір із ТОВ “Зеніт-Імпекс” про закупівлю кабельної продукції на 11 млн грн.

Закупівля проведена за процедурою «відкриті торги з особливостями».

Свої пропозиції подали два учасники: ТОВ “Компанія  Вестдевелопмент” з Києва – 11,13 млн. грн. та ТОВ “Зеніт-Імпекс” з Кривого Рогу – 11,10 млн.грн. Обидві компанії не є виробниками кабельної продукції. ТОВ “Компанія  Вестдевелопмент” планувала постачати продукцію ТОВ «Європлан», СП АТ «Узкабель» та ПАТ Завод «Південкабель». ТОВ “Зеніт-Імпекс” в документації зазначило лише одного постачальника – ПАТ Завод «Південкабель». 

Всього в переліку 39 найменувань проводів та кабелів.

Вже традиційно для себе КП «Кривбасводоканал» не попросив в складі тендерної пропозиції надати ціни на кожне найменування, задовільнившись загальною сумою на всю партію кабельної продукції. Це вимога в рамках закону, проте відсутність цінової пропозиції на етапі кваліфікації переможця та укладання договору, коли фактично сам замовник приховує ціни на товар, несе певний корупційний ризик і не сприяє довірі до організацій, що розпоряджаються бюджетними коштами.

Додамо також, що водоканал Кривого Рогу раніше ніколи не купував кабельну продукцію в таких об’ємах. За даними системи «Прозорро», в 2017 році на кабелі підприємством витрачено 135 тис. грн., в 2019 – 53 тис. грн., в 2020 – 310 тис. грн., в 2021 – 6 млн. грн., в 2022 році – 300 тис. грн. 

Переможець закупівлі ТОВ “Зеніт-Імпекс” більше 19 років працює в Кривому Розі і з 2017 року приймає участь у закупівлях на “Прозорро”. Фірма займається оптовою торгівлею іншими машинами й устаткуванням. Компанією в рівних долях володіють криворіжці Сергій Шилко і Владислав Черепов та дніпряни Іван Гузенко і Віктор Позднєєв. 

ТОВ “Зеніт-Імпекс” є дилером харківського ПАТ Завод «Південкабель». Це підприємство, за даними аналітичної платформи YouControl, належить до «Групи родини Золотарьових». Власники більшої частини статутного капіталу підприємства це колишній регіонал Володимир Михайлович Золотарьов, який сьогодні є депутатом Харківської міської ради від «Блоку Кернеса», та його син Володимир Володимирович Золотарьов, який був депутатом Харківської облради від партії «Відродження», де першим номером списку якої був ексмер Харкова Геннадій Кернес.

Також система маркує компанію як таку, що має зв’язок із країною-агресором. Завод був співвласником російського видання “Провода и кабели”.

Журналісти проекту «Схеми» та сайт “Наші Гроші” в 2021 році вже викривали завод «Південкабель» на завищенні вартості своєї кабельної продукції в закупівлях, які проводило “Харківобленерго”. 

В травні 2023 року журналісти сайту «Наші Гроші», знову порівнявши ціни інших виробників, виявили, що коштовні кабелі заводу «Південкабель», але тепер вже через посередників, також купує і «Київметрополітен».

Раніше КП «Кривбасводоканал», приховавши ціни в тендерній документації, придбав на рекордні  11 млн. грн. засувок та затворів для водопровідних мереж. 

 

Залиште відповідь