Апеляційний суд відхилив позов фірми, яка за безцінь хоче отримати гектар під «колізеєм» у Кропивницькому
15.05.2023   //   234 Переглядів

Центральний апеляційний господарський суд відхилив позов ТОВ «Еліт Інвест Агро», яке через суд намагалося змінити умови договору продажу у Кропивницькому 1,1 га землі під недобудовою центру дитячої творчості, яку прозвали «колізеєм».

Про це йдеться у рішенні суду від 24 квітня.

Як раніше писали «Наші гроші. Регіон», 8 жовтня 2021 року за результатом торгів через «Прозоро.Продажі» недобудовану споруду площею 8356 кв.м викупило за 992 тис. грн ТОВ «Еліт Інвест Агро». При чому, оскільки попередні аукціони не відбулися через відсутність учасників, ціну недобудови знизили на мільйон, аби покупець нарешті знайшовся.

Згідно з умовами угоди, протягом трьох місяців фірма також має викупити земельну ділянку на якій знаходиться споруда за вартістю, визначеною експертною оцінкою і становить 7 млн 143 тис. грн.    

Одразу після укладення угоди ТОВ «Еліт Інвест Агро» подало до суду позов про тлумачення вказаної умови договору. Адвокати фірми наполягали, що викуп землі має відбуватися за ціною, визначеною незалежною експертизою. Вони замовили довідку про оціночну вартість земельної ділянки й згідно з нею понад гектар у центрі міста став вартувати не 7,1 млн грн, а 2,1 млн грн. Втім, суд не задовольнив позов фірми та постановив, що в умовах договору усе прописано зрозуміло, а покупець намагається оскаржити ціну ділянки.  

ТОВ «Еліт Інвест Агро» подало апеляційну скаргу до Центрального апеляційного господарського суду. Окрім власне претензій щодо вартості ділянки фірма взагалі апелювала до того, що окремо треба плати за землю, що було умовою продажу через систему «Прозоро.Продажі».

«На момент укладення договору ст.120 Земельного кодексу України містила норму про автоматичний перехід права користування земельною ділянкою за об’єктом незавершеного будівництва, між тим продаж на конкурсних засадах заздалегідь порушує імперативний принцип “єдності долі”».

Втім, суд відхилив ці доводи. Стосовно ж ціни, то апеляційний суд нагадав, що за клопотанням «Еліт Інвест Агро» ухвалою Господарського суду Кіровоградської області від 17.02.2022 р. у справі призначено земельно-оціночну експертизу. Кіровоградський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України з’ясував, що ринкова вартість ділянки на момент укладення угоди складала 7,6 млн грн.

У підсумку суд вказав, що позивач був обізнаний про умови договору купівлі-продажу та не довів, що якісь пункти незрозумілі. На думку суду, доводи позивача фактично зводяться до незгоди із ринковою вартістю земельної ділянки та спрямовані на зміну умов договору.

Відтак суд залишив позов фірми без задоволення. Згідно з рішенням суду першої інстанції, також у справі знімається забезпечення позову – відтермінування виконання пункту договору про викуп ділянки за 7,1 млн грн. Тобто, у тримісячний строк «Еліт Інвест Агро» має заплатити до бюджету кошти.

Нагадаємо, ПП «Еліт Інвест Агро» пов’язане з місцевим латифундистом Сергієм Тарасовим, який спонсорував виборчу кампанію «Слуги народу» в області.

Залиште відповідь