У Кропивницькому ФОП через суд змусила комунальну ритуальну службу укласти угоду про роботу
11.05.2023   //   250 Переглядів

У Кропивницькому господарський суд задовольнив позов фізичної особи підприємця, якій комунальна ритуальна служба відмовила у підписанні угоди, що фактично дає право працювати на ринку ритуальних послуг.

Про це йдеться в ухвалі суду від 3 травня.

Згідно з матеріалами справи, ФОП Валентина Мазура у січні 2023 року звернулася до комунального підприємства «Ритуальна служба – спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Кропивницької міської ради щодо укладення договору про надання ритуальних послуг терміном на три роки. Також надала документи, які вимагаються Типовим положенням про ритуальну службу в Україні.

Втім, керівник комунального підприємства Юрій Вісянников їй відмовив. Підставою вказав, що у переліку послуг підприємиця не вказала ціни, затверджені відповідно до законодавства.

До судового спору, ще у липні 2022 року підприємиця подавала до Кропивницької міськради заяву про встановлення тарифів. Проєкт рішення про затвердження цін виносився на засідання виконавчого комітету ради 13.10.2022 та 08.11.2022, але за пропозицією Вісянникова питання зняли з розгляду.

Суд, дослідивши докази та нормативно-правову базу, дійшов висновку, що згідно з Типовим положенням про ритуальну службу, підприємці мають подати визначений перелік документів до комунального підприємства, котре у 14-денний строк зобов’язане укласти з ними угоду. Серед визначеного переліку документів детального списку послуг і тарифів немає. Тарифи підприємці мають подавати вже як сторони укладеної угоди. Відтак, вказав суд, відмова Вісянникова є неправомірною.

Суд задовольнив позовні вимоги підприємиці та визнав угоду між нею та комунальним підприємством укладеною. З комунальної ритуальної служби також мають стягнути 2 684 грн судового збору.

Відзначимо, що з 2016 року, коли після місцевих виборів комунальну ритуальну службу очолив Юрій Вісянников, місцеві підприємці, які працювали на ринку ритуальних послуг, звинуватили його у перешкоджанні їхній роботі й сприяння лише «правильним фірмам». Той своєю чергою звинуватив ритуальників у численних порушеннях та нечесних заробітках. Втім, у 2017 році Антимонопольний комітет визнав, що комунальна ритуальна служба порушила право підприємств на економічну конкуренцію та неправомірно відмовляє їх в укладенні угод про роботу.

Також у ЗМІ повідомлялося, що у 2021 році в комунальному ритуальному підприємстві правоохоронці провели обшуки. Справа була відкрита за заявою місцевого підприємця, який стверджував, що комунальна служба перешкоджає його роботі.

Як писав «Без купюр», дружина Вісянникова отримувала зарплату від Анжели Дядик, яка значиться керівницею та співзасновницею ТОВ «Ритуал-Кіровоград». До слова, ця фірма угоду, яка дозволяє працювати на ритуальному ринку, отримала. 

Додамо, що у 2020 році Вісянников безуспішно балотувався до Кіропивницької райради від “Слуги народу”.

Залиште відповідь