Справу селищного голови з Кіровоградщини, обвинуваченого у шахрайстві, закрили за строками давності
02.05.2023   //   117 Переглядів

Ульяновський районний суд Кіровоградської області звільнив від кримінальної відповідальності колишнього Соломіївського сільського голову Гайворонського району та закрив справу за строками давності.

Про це йдеться в ухвалі суду від 28 квітня.

Згідно з матеріалами справи, у 2018 році до сільського голови звернувся чоловік стосовно дозволу на тимчасове використання земельної ділянки в оренду площею 0,05 га. Як твердить слідство, посадовець вимагав за таке рішення 3500 гривень.

26 квітня 2018 року депутати сільради проголосували за надання тимчасового дозволу на земельну ділянку для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. Питання на сесію виносив землевпорядник, а детально виступав сільський голова.

Після ухвалення рішення посадовець зустрівся з заявником біля залізничного вокзалу Гайворона та отримав гроші.

На початку розслідування дії сільського голови кваліфікували як тяжкий злочин за ч. 3 ст. 368 КК України (вимагання неправомірної вигоди, за яке передбачене покарання до 10 років позбавлення волі). Проте згодом перекваліфікували на ч. 1 ст. 190 КК України (шахрайство), де максимальне покарання – обмеження волі до трьох років.

Оскільки у категорії нетяжких злочинів термін давності становить три роки від дня його вчинення, захист клопотав про закриття провадження. Прокурор не заперечував.

З огляду на законодавство та з метою дотримання прав обвинуваченого суд звільнив його від кримінальної відповідальності й закрив справу.

За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, у 2015 та 2020 роках посаду Соломіївського голови обійняв Олександр Іванович Кондратюк від «Європейської солідарності» Порошенка. На 2023 рік юрособа сільради в стані припинення. 

Залиште відповідь