На Волині посадовця сільради засудили на 5 років за корупцію і напад на журналістку, яка її викрила
02.05.2023   //   68 Переглядів

Колишнього проєктного менеджера Підгайцівської сільради (Волинська обл.) Георгія Штефанесу визнали винним у привласненні бюджетних грошей та нападі на журналістку Людмилу Яворську. Чоловіка, який поєднував посаду в органі місцевого самоврядування з підприємницькою діяльністю, засудили до п’яти з половиною років позбавлення волі.

Про це пише Костянтин Яворський у «Силі правди» з посиланням на вирок Луцького міськрайонного суд від 19 квітня.

У 2021 р. Штефанеса обіймав посаду проєктного менеджера сільради, зокрема, керував ремонтами доріг. Як з’ясували журналісти, він організував схему: пропонував майстрам з ремонту, а також своїм друзям і родичам оформлятися підприємцями і за 10% прибутку через них проводити кошти на ремонти доріг за суттєво завищеними цінами.

«Через мене пройшло майже 10 мільйонів гривень», – свідчив в журналістському розслідуванні підставний підприємець, а насправді майстер із вкладання бруківки Артур Шиманський.

За документами він «відремонтував» чотири десятки доріг в Підгайцівській громаді. Гроші віддавав Георгію Штефанесі.

Серед «підприємців», які ремонтували дороги в Підгайцівській громаді, у тому числі – родичі Штефанеси: сини, донька, дружина, невістка. Всього – шість підприємців із прізвищем Штефанеса, які загалом виграли 210 тендерів із ремонту доріг на понад 60 мільйонів гривень.

Волинська журналістка Людмила Яворська займалась розслідуванням зловживань, що пов’язані з посадовцями Підгайцівської сільської ради. У січні 2021-го вона прийшла до органу місцевого самоврядування, щоб зареєструвати запит на публічну інформацію. В приміщенні Людмила зустрілася з одним із фігурантів свого розслідування. Георгій Штефанеса неадекватно відреагував на представницю преси і почав її штовхати. Відтак Яворська викликала на місце події поліцію.

Георгію Штефанесі інкримінували привласнення, розтрату майна і заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах організованою групою (ч. 3 і 4 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ККУ), а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 ККУ).

Судові засідання тривали півтора року. 19 квітня 2023 року суддя Луцького міськрайонного суду Ярослав Артиш визнав Штефанесу винним на присудив йому п’ять з половиною років в’язниці. А також його зобов’язали повернути Підгайцівській сільській раді понад пів мільйона гривень збитків.

«Коли я повідомила новину про те, чим закінчився суд, то зустріла здивування, приємного такого здивування, що справедливість є, що вдалося в суді відстояти правду. І мене це дуже тригерило: чому люди так дивуються. Є корупціонер, який в дуже великих розмірах, протягом дуже великого часу нахабно зловживав своїм службовим становищем. Пиляли той бюджет, робили абияк ті дороги.

Закінчилося все тим, що накинувся на мене як на журналістку, бо вважає себе безкарним. Це логічна ситуація, в якій людина абсолютно неправа. Є купа доказів і логічно, що вона має сидіти в тюрмі. Мабуть, це не дуже така здорова тенденція в нашому суспільстві, яку ми починаємо лікувати, що мало корупціонерів в нашій країні поки посадили в тюрму. Тому я дуже буду вболівати за апеляцію. Буду пробувати теж донести там правду, щоб вирок залишився таким. І ця людина свої законні п’ять з половиною років відсиділа в тюрмі», – коментує рішення суду Людмила Яворська.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» ще у 2018 році звертав увагу на те, що родина Штефанес є постійним підрядником з ремонту доріг у Підгайцях. Вже тоді Штефанеса-старший разом із сином натендерили понад 11 мільйонів гривень, а сільська рада аби уникнути відкритих торгів і віддати гроші потрібним людям робила допорогові закупівлі.

Залиште відповідь