Кіровоградську облраду очолив Юрій Дрозд: у нього протипожежний бізнес, син – співавтор з Татаровим
27.04.2023   //   864 Переглядів

У Кропивницькому 25 квітня депутати Кіровоградської обласної ради на позачерговій сесії проголосували за зміну очільника ради. Замість попереднього голови – депутата від «Слуги народу раду очолив обранець цієї ж політсили Юрій Дрозд. Обрання проходило зі скандалом – на чергове засідання раніше відкритої 15-ї сесії, яка була призначена на той же день, депутати не зареєструвалися, натомість відкрили свою, 16-ту, керуючись можливістю скликати засідання більшістю депутатського складу.

З внутрішніх органів в бізнес

За інформацією зі сторінки обласної організації партії у Кіровоградській області, Юрій Дрозд 27 років працював у органах внутрішніх справ. Здобув науковий ступінь кандидата юридичних наук. Як він розповідав в інтерв’ю, після звільнення з правоохоронних органів, до 2011 року працював проректором з економічних питань та матеріально-технічного забезпечення в юридичному інституті. Коли виш закрився, відкрив фірму «АПС-Кіровоград», що спеціалізується на протипожежній безпеці.

За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, ця ТОВ-ка зареєстрована ще у 2009 році, а серед перших засновників тоді були Капіталіна Волкова, Дмитро та Олександр Адамовичі. Нині Дрозд вказаний власником 50% корпоративних прав фірми. Ще по 12,5% у Дмитра, Олександра і Лідії Адамовичів та Миколи Тіпайла. Також новоспечений голова облради зі згаданими співзасновниками є власником та керівником ТОВ «АПС-Київ».

У 2015 році Дрозд безуспішно балотувався до Кіровоградської облради від «Європейської солідарності». У 2020 році став депутатом від «Слуги народу».

В облраді він очолює постійну комісію з питань ЖКГ, будівництва та використання природних ресурсів. Є членом комісії з питань екології при ОДА та входить до складу регіональної комісії з відбору проєктів регіонального розвитку для фінансування з Держфонду регіонального розвитку.

Юрія Дрозда в ЗМІ називали кумом Віктора Федорчака, ексочільника управління МНС у Кіровоградській області (2007-2014 рр.) та ексочільника управління ДСНС в Одеській області (2015-2019 рр.) а нині радника управління ДСНС на Одещині (з 2022 р.).

Сини Юрія Дрозда працюють у правоохоронній системі. Віталій Дрозд був слідчим слідчого управління ГУНП в Одеській області, а з 2020 року слідчий Теруправління ДБР у Києві. Олексій Дрозд до 2020 року очолював відділ докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ, також був призначений членом конкурсної комісії з обрання посад в Спецантикорупційній прокуратурі.

Тендери й скандали

Протипожежні фірми Дрозда є активними учасниками публічних закупівель. За інформацією з аналітичної системи clarity-project, ТОВ «АПС-Кіровоград» підписала угод на 10,3 млн грн, ТОВ «АПС-Київ» – на 49,5 млн грн.

Поряд з тендерними перемогами є й скандали. У 2016 році громадське антикорупційне розслідування показало, що вказані підприємства мають практично монопольне становище на ринку протипожежних послуг, яке, схоже, забезпечувалося завдяки впливу тодішнього керівництва ДСНС області. Власне, як уже згадувалося, Юрія Дрозда називають кумом колишнього очільника МНС області Віктора Федорчака. А партнери по бізнесу Дрозда – вихідці з системи ДСНС або дотичні до керівництва. Зокрема, Олександр Адамович очолював обласне управління МНС до 2005 року. Ще один співзасновник фірм Микола Тіпайло через іншу свою фірму здавав в оренду Тoyota Land Cruiser Віктору Федорчаку за 17 гривень на місяць. Тіпайло також є головою наглядової ради авіакомпанії «УРГА», яку свого часу приватизував ексміністр енергетики часів Януковича Едуард Ставицький, нині розшукуваний по справі щодо розкрадання держкоштів та підсанкційний у США. У 2015-му році Тіпайло неуспішно балотувався до Кіровоградської облради від партії «Наш край».

У 2017 році у розслідуванні Bihus.Info розповіли про схему роботи подібних протипожежних фірм. Згідно зі схемою, сигнал пожежної сигналізації передається не безпосередньо в ДСНС, а до приватних фірм, а вже від них – пожежникам. Також у матеріалі йшлося, що сестра Віктора Федорчака володіла таким приватним протипожежним підприємством «Пожежно-технічний захист» та мала офіс по сусідству з фірмами Юрія Дрозда. Нині Віктора Федорчака судять за службову недбалість на посаді очільника ДСНС Одещини, що призвела до загибелі людей, зокрема й під час пожежі у дитячому таборі «Вікторія».

У 2020 році Антимонопольний комітет оштрафував фірму Дрозда ТОВ «АПС-Кіровоград» і ТОВ «Пожежно-технічний захист», яка раніше була записана на сестру Федорчака за «змову» на тендері управління освіти Кропивницької міськради. Фірми імітували конкуренцію на торгах, хоча мали між собою договірні відносини.

Політика і корупція

У 2019 році Юрій Дрозд став радником тодішнього голови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня. Коментуючи своє призначення, він говорив, що Балонь порядна людина і він «просто хоче йому допомогти щось змінити». На посаду його запросили буцімто за результатом успішного проходження тестування через систему «Ліфт», яку партія «Слуга народу» придумала для відбору кадрів. Менш ніж за рік Андрія Балоня звільнили через хабарницьку справу. СБУ звинуватила його у вимаганні майже 2 млн грн від начальника обласної Держспоживслужби, справа слухається в Антикорсуді.

На початку лютого 2022 року стало відомо про затримання на хабарі Ігоря Васіна, котрого при Андрієві Балоні призначили керівником регіонального відділення обласного водоканалу. Також Васін був помічником на громадських засадах Юрія Дрозда.

Васіна звинуватили у вимаганні 150 тис. грн з підприємця, який хотів оформити оренду водосховища. Гроші нібито передбачалися за вплив на посадовців департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА. У рекордно короткі строки як для подібної категорії проваджень справу передали до суду. Васін визнав провину й суд затвердив угоду про винуватість, присудивши йому 34 тис. грн штрафу. Серед вилучених у нього під час обшуку речей були посвідчення помічника депутата облради, радника голови Кіровоградської ОДА за 2019 рік. Також в документах був перелік питань, що пропонуються до розгляду на засіданні постійної комісії обласної ради з питань ЖКГ, яку очолює Дрозд.

У 2021 році «СХЕМИ» повідомляли, що Олексій Дрозд, син Юрія Дрозда, був включений від парламенту до комісії з обрання голови Спецантикорупційної прокуратури. Працювати у ній він не почав, але тоді журналісти з’ясували, що на результати конкурсу міг впливати одіозний замкерівника Офісу президента Олег Татаров. А також, що Татарова з Олексієм Дроздом пов’язує спільна наукова робота, а саме написання юридичної статті. До слова, Олег Татаров також родом з Кіровоградщини.

Попередній очільник Кіровоградської облради Сергій Шульга заявив, що його звільнення відбулося із порушенням, планує судитися.

Залиште відповідь