Партнери Косюка з третьої спроби розіграли родовище солі на Закарпатті
24.04.2023   //   644 Переглядів

Державна служба геології та надр за результатами аукціону 21 квітня має намір укласти угоду з ТОВ “Закарпатська видобувна компанія” (“ЗВК”) щодо продажу спецдозволу на родовище кам’яної солі в Закарпатській області за 4,91 млн грн.

Про це свідчать дані “Прозорро. Продажі”.

Держгеонадра втретє виставили на продаж спецдозвіл на користування надрами Західно-Треблянської ділянки в Закарпатській області в кілометрі від околиці місцевого села Требля. Спецдозвіл дозволяє геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку цих надр протягом 5 років. 

Стартова ціна продажу спецдозволу на цьому аукціоні була визначена в 548 тис грн. Але Держгеонадра виставили незвичну умову – 15 млн грн. гарантійного внеску. Для цього була використана березнева урядова постанова №247, що дозволила в рази збільшити гарантійні внески для повторних аукціонів.

На торги прийшло лише дві фірми – ТОВ “Стандарт Ван 190” та ТОВ “Закарпатська видобувна компанія”. Пропозиція останньої за результатами аукціону склала 4,91 тис грн. – на 10 тис грн. дорожче пропозиції конкурента. 

Власниками “ЗВК” вказані АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Ехо”, бенефіціаром якого вказаний Валентин Кондратьєв та АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Юкон” Оксани Омельяненко. Остання є бізнес-партнеркою власника “Миронівський хлібопродукт” Юрія Косюка в низці фірм. Зокрема, в ТОВ “МХП Агро-С”, через присутність в якій Омельяненко в 2019 році ЗМІ повідомляли про нібито наміри ЄБРР призупинити кредитування “МХП”. Справа в тому, що Оксана Омельяненко – дружина Олексія Омельяненка – колишнього власника “Укргазбанку”. І якого правоохоронці підозрювали у виведенні коштів цього банку перед його націоналізацію. Із СІЗО Омельяненко вийшов між першим і другим туром президентських виборів в 2019 році, в ЗМІ тоді друкувалися матеріали про можливу допомогу в цьому Юрія Косюка – колишнього першого заступника Офісу президента Петра Порошенка. 

На інвестфонди “”Ехо” і “Юкон”, які є засновниками “ЗВК”, таком оформлено 95% в статутному капіталі ТОВ “Катіон інвест”, яке зареєстроване в селі Теребля і яке має спецдозвіл на поруч розташоване родовище солі – Тереблянське. Це єдиний спецдозвіл фірми за даними Youcontrol. Восени обласна влада повідомляла про високу готовність “Катіон інвест” до видобутку на родовищі технічної солі, роботи відвідував у вересні 2022 року тодішній заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Відмітимо, що під час отримання спецдозволу в 2017 році директором “Катіон інвест” був Герей Ігор Васильович. Людина з таким ПІБ раніше була помічником на платній основі нардепа Василя Петьовки – екс-мара Мукачево, де й було  спочатку зареєстроване “Катіон інвест”. Нині у Герея в фірмі 5% власності, а Петьовка продовжує бути нардепом та входить до групи “Довіра”. “Українська правда” писала, що група допомагає Офісу Зеленського отримувати необхідну кількість голосів в Раді без нардепів із групи впливу Ігоря Коломойського. Важливий вплив на цього політичного сателіта влади ЗМІ приписують саме аграрним бізнесменам Андрію Веревському та Юрію Косюку. Оточення остання і перемогло на солевому аукціоні, де протистояли їм також люди, що мали бізнес-зв’язки з Косюком. 

Адже власником конкурента переможця на цих торгах  – ТОВ “Стандарт Ван 190”, є АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Скілінг”, бенефіціарами якого вказані Сергій Крисевич, Тетяна Поліщук та Юлія Богатирьова. Остання вказана співвласницею ТОВ “ДКХП Трейд” через ТОВ “Т енд т трейд Україна”, власником якого  ще в 2021 році був зазначений Юрій Косюк.  

Відмітимо, що це третій аукціон Держгеонадра на Західно-Треблянську ділянку. Перший відбувся в грудні минулого року, тоді в ньому взяли участь сім учасників. Найвищу ціну запропонувало ТОВ “Олімп фінанс груп” – 25 млн грн.

Нинішні переможці Омельяненко та Кондратьєв приймали участь іншою фірмою – ТОВ “Торговий дім “Сіль Закарпаття”, та пропонували за спецдозвіл майже вдвічі більше – 9 млн грн. Приймав участь і ПАТ “МХП” Косюка, але ціну тримав низьку – 1.2 млн грн.

Але з ТОВ “Оліми фінанс груп” договір не було підписано, хоча воно це рішення Держгеонадр оскаржувало в Київському окружному адмінсуді. Власником фірми через ТОВ “Фінанс сітіт груп” вказаний Сергій Гацко.

Учасник із другою ставкою теж відмовився від купівлі. Тому родовище виставили на повторні торги.

В березні в повторних торгах також прийняло участь сім учасників. ТД “Сіль Закарпаття” запропонувало за спецдозвіл понад 11 млн грн. Але ТОВ “Спецтехніка 2017” та ТОВ “Вест салт груп” розніли ціну до 55 млн грн. Остання як переможець не підписала договір, а її конкурент – “Спецтехніка 2017”, не знайшов грошей заплатити винагороду ДП “Прозорро. Продажі”.

Директором та співвласником “Вест салт груп” є Цебер Іван Іванович, що мещкає в  Часлівцях на Закарпатті. Людину з таким ПІБ в Часлівцях вказував своїм батьком кандидат в депутати облради від “Слуга народу” Роланд Цебер.

Міноритарним власником “Спецтехніка 2017” є вже згаданий інвестфонд “Скілінг”, якому належить ТОВ “Стандарт Ван 190”, що було конкурентом переможця на останніх – третіх торгах за спецдозвіл Західно-Треблянської ділянки.

Нагадаємо, з початку року місто Соледар та ДП “Артемсіль” – основний виробник солі в Україні, захоплені російськими окупантами.

 

Залиште відповідь