«Хтось має за це відсидіти»: деталі справи про розкрадання на державному с\г підприємстві з Кіровоградщини, схеми працювали і під час війни
19.04.2023   //   617 Переглядів

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці Олександру Володимировичу Малюзі, ексдиректору державного підприємства «Ставидлянське» з Кіровоградської області. Також суд визначив альтернативну міру – 10 млн грн застави.

Про це йдеться в ухвалі суду від 29 березня (кримінальне провадження №№ 52022000000000260 від 14.09.2022 р.).

Згідно з матеріалами кримінального провадження від 28 березня 2023 року, підозрюваний, обіймаючи посаду керівника держпідприємства, у змові з трьома пособниками заволодів коштами підприємства.

У 2021 році використовуючи підконтрольне ТОВ «Юніка Трейд» учасники схеми документально придбали у ДП «ДГ Ставидлянське» сільськогосподарську продукцію за заниженою вартістю та одразу її реалізували за ринковими цінами. Накопичений на рахунках підконтрольного підприємства прибуток планували розподілити між співучасниками злочину.

Учасниками схеми, крім керівника ДП, за інформацією НАБУ є заступник директора Наукового інформаційно-аналітичного центру «Торговий дім Національної академії аграрних наук України», котрий виконував роль організатора схеми, головний бухгалтер ДП «Ставидлянське» та директор ТОВ «Юніка Трейд». За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, бухгалтером підприємства вказана Ольга Геннадіївна Гончарова, а директором ТОВ-ки Людмила Геннадіївна Кизилова. За даними з судової ухвали, Гончарова та Кизилова рідні сестри. Організатор схеми переховується за кордоном, Антикорсуд ухвалив обрати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, у випадку його затримання.

Як з’ясували детективи НАБУ, підозрювані завдали збитків держпідприємству на 28,5 млн грн.

Також під час розслідування встановили, що відвантаження сільськогосподарської продукції з ДП «ДГ «Ставидлянське» здійснюється напряму на адреси ТОВ «Енергетик Дніпро», ТОВ «Агро Фонд» та ТОВ «Натурал Петрол», з якими ТОВ «Юніка Трейд» завчасно уклало відповідні договори на постачання сільськогосподарської продукції за ринковими цінами. Опитаний свідок розповів, що саме директор держпідприємства розпорядився вивозити зерно і кукурудзу напряму згаданим фірмам, а не до «Юніка Трейд», яке було офіційним покупцем.

Детективи знайшли в телефоні Малюги переписки зі спільницями – бухгалтеркою держпідприємства та керівницею «Юніка Трейд». А також була переписка з представницею іншої фірми, якій Малюга нібито пропонував купувати продукцію державного підприємства «через «нашу фірму», з якою уклали договір».  

Також під час негласних слідчих розшукових дій детективи зафіксували розмови бухгалтерки під час яких вона характеризувала роботу підприємства та учасників схеми. Вона переказувала слова організатора схеми, судячи з яких, всі усвідомлювали протиправність своїх дій: «Нє, ну, да, конєчно всьо равно в любом случає кто-то же должен будєт отсідєть за ето».

Інших співучасників бухгалтерка характеризувала наступним чином: «Я ж говорю, ми нє платім зарплату, ми нє платім налогі, ми нє платім НДС, ми не платім за зємлю. Ми нічєго нє платім. У нас арєстовани счєта. Оні продалі всю пшеніцу і сідят на мешках с дєньгамі». «Он уже довьол єго (ДП) до ручкі. Я нє знаю, может он єго банкротіть собіраєтся?».

Окрім махінацій у 2021 році компанія, схоже, продовжувала свою «діяльність» і у 2022 році.

«Я думала, что в том году (2021-му) оні творят чьорноє, а нєт – в том году оні єщьо хоть как то работалі нормально. Болєє мєнєє офіциально В етом году полная ж..па. Они тут схємы прідумивают, а схємы не работают. Оні живут схємамі прошлого года», – йдеться у записах розмов бухгалтерки.

У матеріалах НСРД зафіксовано переписки, які нібито свідчать, що у 2022 році реалізація сільгосппродукції державного підприємства здійснюється без її відображення в бухгалтерському обліках за готівкові кошти в доларах США.

Також фігурантка говорила, що їй дали завдання розробляти нові схеми: «Я говорю Ваши схєми нє работают, Оні: давай понімаєшь прідумай, сама сдєлай, сама посчітай».

У жовтні 2022 року оцінюючи свою роботу на посаді головного бухгалтера у розмовах жінка сказала: «Оні же вивєзлі всю пшеніцу по-чьорному, как би у мєня на складах єсть 2 000 тон тоже, а по факту йейо нєт. Короче, я тєбє говорю что я тут уже наработала с німі на срок».

Серед іншого в протоколі огляду телефону бухгалтерки фірми йшлося, що всі дії щодо ДП «ДГ «Ставидлянське» здійснюються лише після погодження з організатором схеми, який підписаний як «АВ» (схоже, мова йде про Олександра Євдокімова – ред). При виникненні проблем із правоохоронними органами, цим також займався організатор.

Що ж до власне підозрюваного, керівника держпідприємства то суд не побачив підстав відпустити його на час слідства та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Вирішуючи питання про альтернативний запобіжний захід суд врахував високий дохід підозрюваного, та встановив заставу у сумі 10 млн грн. 

Олександр Малюга підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 ККУ (привласнення майна, зловживаючи службовим становищем в особливо значних розмірах) та ч.3 ст. 209 ККУ (відмивання грошей, вчинене у змові). У разі доведення вини йому загрожує до 15 років позбавлення волі. 

Залиште відповідь