У Кропивницькому апеляційний суд підтвердив виправдання інструктора автошколи в корупційній справі
18.04.2023   //   70 Переглядів

Кропивницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу прокурора у справі інструктора місцевої автошколи, якого звинувачували у вимаганні грошей за успішну здачу екзамену з водіння.

Про цей йдеться в ухвалі суду від 6 квітня.

Згідно з матеріалами справи, у 2016 році інструктор автошколи Товариство сприяння оборони України буцімто вимагав гроші з учнів за допомогу у складанні іспиту у Сервісному центрі МВС для отримання посвідчення водія категорії «В». Йшлося по 1300 грн з людини.

Слідство зафіксувала два такі випадки й після передачі інструктору грошей затримало його на території Сервісного центру.

Обвинувачений провину не визнав. Пояснював на суді, що він викладає у автошколі. Окрім основних занять він запропонував учням додаткові уроки за окрему оплату, адже охопити курс складно. Він розповів, що учениця, яка на нього заявила правоохоронцям, раніше цікавилася, чи може він допомогти домовитися про успішну здачу на що він відповів – додаткових уроків достатньо. У день затримання він заводив учнів на іспит з теорії після чого мав проходити практичний. Нібито інструктор його погукав до кабінету, де проходив іспит і він побачив, як згадана учениця показує, що потребує допомоги зі здачею. Він допоміг їй у кількох питаннях тесту Після цього його затримали.

Він також вказував, що йому не надали адвоката під час затримання та обшуку. Адвокат стверджував про провокацію.

Одна з потерпілих розповіла на суді, що під час навчання згаданий інструктор повідомив, що за гроші може допомогти скласти іспит в Сервісному центрі. Мовляв, мало хто зможе справитись самотужки, оскільки мало часу на навчання. Під час складання тесту їй підказали правильну відповідь, але не інструктор, а інша особа. Побоюючись відповідальності дівчина з матір’ю пішла до поліції та написала заяву.

Інструктор, який перебував під час складення іспитів з теорії на суді повідомив, що із обвинуваченим у позаробочих стосунках не перебуває, грошей від нього не отримував. Він не бачив, що той допомагав комусь із відповідями.

Другу потерпілу, яка написала заяву до поліції через вимагання, на суді не змогли допитати, оскільки вона виїхала за кордон.

Суд першої інстанції, а саме Кіровський райсуд Кропивницького, дійшов висновку, що справа побудована на доказах, які є недопустимими. Зокрема, суд встановив, що обвинувачення допустило низку процесуальних порушень, запис розмови під час уроку в автошколі, який зробила одна з потерпілих, зроблений до відкриття кримінального провадження, робота слідчих у деяких випадках проходила без процесуального супроводу та інше.

У зв’язку із цим 23 грудня 2021 року Кіровський райсуд ухвалив визнати інструктора невинуватим за ч.3 ст.369-2 ККУ (зловживання впливом) та виправдав за недоведеністю.

6 червня 2023 року Кропивницький апеляційний суд залишив цей вирок у силі, відхиливши апеляційну скаргу прокуратури. 

 

Залиште відповідь