У Кривому Розі інженера, що допустив службову недбалість вартістю в 900 тисяч, колеги взяли на поруки 
17.04.2023   //   129 Переглядів

В березні 2023 року Дзержинський районний суд міста Кривого Рогу закрив частину справи щодо розкрадання бюджетних коштів при ремонті кладовища в районі Північного ГЗК. Інженера, що виконував технічний нагляд на об’єкті, взяли на поруки його колеги.

Про це йдеться в ухвалі суду в Реєстрі судових рішень.

На лаві підсудних опинився головний інженер ТОВ «Кривбасгеопроект», який  обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення № 42022042080000126 від 19 вересня 2022 року, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, за ознаками службової недбалості, що завдало істотної шкоди громадським інтересам та спричинило тяжкі наслідки.

Ще в 2019 році управління капітального будівництва виконавчого комітету Криворізької міської ради уклало договір з ТОВ «Будівельний Альянс Спорудження» на роботи по будівництву об’єкта: «Кладовище в районі Північного ГЗК»

Технічний нагляд УКБ виконкому КМР поклало на головного інженера, який як фізособа-підприємець веде діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Про це свідчить закупівля, проведена без використання електронної системи «Прозорро» у той самий час. З інженером-підприємцем УКБ виконкому КМР уклало договір від 21.06.2019 № 5-03/2019 тн про технічний нагляд під час будівництва кладовища.

ФОП-інженер отримав повноваження, що полягали у здійсненні організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у тому числі контролі за відповідністю обсягу та якості фактично виконаних робіт проектно-кошторисній документації, а також правом вимагати від виконавця виконувати роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, зупиняти роботи у випадку виявлення відхилень від проектних рішень та зобов`язувати виконавця усунути виявлені недоліки, тобто відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України був службовою особою.

Проте службова особа, проявляючи службову недбалість, тобто неналежно виконуючи свої службові обов`язки, через несумлінне ставлення до них, будучи зобов’язаний слідкувати за додержанням ДБНіП при виконанні будівництва та не допускати проведення та прийняття виконаних будівельних робіт з порушенням вимог погодженої й затвердженої проектної документації, будівельних норм, правил, стандартів і технічних умов, належний технічний нагляд не здійснив. 

Інженер підписав акт виконаних будівельних робіт за жовтень 2019 року, до змісту якого службовими особами ТОВ «Будівельний альянс спорудження» було безпідставно внесено недостовірні відомості щодо обсягів виконаних будівельних робіт та їх відповідності проектно-кошторисній документації.

Підрядник завищив кількість використаних будівельних матеріалів асфальтобетонного покриття проїжджої частини дороги на кладовищі. Загальна сума невідповідностей між реальною вартістю використаних будівельних матеріалів та зазначеними в кошторисній частині договору, склала  903 тис. 959 грн. 95 коп.

УКБ виконкому КМР запевняє, що не було обізнано з фактом безпідставного внесення недостовірних відомостей щодо обсягів виконаних будівельних робіт. Чиновники, також проявляючи службову недбалість, що є предметом судового розгляду у іншому кримінальному провадженні № 12020040230001955 від 24.12.2020, склали та скерували до Казначейства платіжні доручення для перерахунку на банківський рахунок ТОВ «Будівельний Альянс Спорудження» 3 млн. 381 тис. 126 грн., з яких 903 959 грн. 95 коп. є безпідставно та зайво перерахованими бюджетними коштами.

Суд підрахував, що майнова шкода що в 941 раз перевищила неоподаткований мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення, що згідно п.4 примітки до ст. 364 КК України, вважається тяжкими наслідками.

В січні адвокат інженера-підприємця звернувся до канцелярії Дзержинського районного суду Кривого Рогу з клопотанням захисника про звільнення від кримінальної відповідальності його підзахисного. Він додав клопотанням від ТОВ «Кривбасгеопроект», де його підзахисний працює головним інженером. 

Трудовий колектив у кількості 6 осіб попрохав суд закрити кримінальне провадження і звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки трудового колективу ТОВ «Кривбасгеопроект». Колеги головного інженера організації зобов’язалися здійснювати заходи виховного впливу на обвинуваченого, спрямовані на недопущення вчинення ним нових кримінальних правопорушень. 

На суді представник від територіальної громади Кривого Рогу в особі начальника Криворізької районної військової адміністрації – начальник відділу з правової роботи апарату Криворізької районної військової адміністрації (саме так зазначена його посада  в судовому рішенні) не заперечував проти закриття провадження по справі та передачу обвинуваченого на поруки.

Суд підтримав клопотання адвоката, звільнив інженера, якій наніс громаді шкоди на трохи менше мільйона гривень, від кримінальної відповідальності і передав його на поруки трудовому колективу.

Що стосується виконавця робіт ТОВ «Будівельний Альянс Спорудження», його директора та замовника робіт УКБ виконкому КМР, то ця справа ще триває. Директор компанії підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину. Слідчий вимагав взяти його під варту, але суд обмежився  заставою. Після цього судові засідання по справі розкрадання коштіва при будівництві кладовища в районі Північного ГЗК відбувалися у закритому режимі

 

Залиште відповідь