Суд призначив 34 тисячі штрафу екс-працівнику Укртрансбезпеки, який за хабарі обіцяв безперешкодний проїзд автівок по Закарпатській області 
17.04.2023   //   59 Переглядів

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області затвердив угоду про визнання винуватості і призначив 34 тис грн. штрафу екс-працівнику Укртрансбезпеки Ростиславу Чорнею, який вимагав хабарі за допомогу у безперешкодному проїзду автомобілів на території Закарпатської області.

Про це свідчить вирок суду від 11 квітня.

30 червня 2021 року Чорней зустрівся із громадянином Сербії, який є представником сербських логістичних компаній на території Закарпатської області.

Під час зустрічі Чорней повідомив, що він може використати своє службове становище працівника Укртрансбезпеки у Закарпатській області та пов`язані із цим можливості та вплив. І якщо йому дадуть неправомірну вигоду, то він зможе вирішити питання щодо не зупинення транспортних засобів, які будуть надаватись за попередньо узгодженими списками, а також питання щодо не проведення контрольних заходів щодо можливих порушень вимог законодавства, а у випадку виявлення порушень законодавства – не притягнення на території Закарпатської області водіїв цих автомобілів працівниками Укртрансбезпеки у Закарпатській області до адміністративної відповідальності.

В подальшому Чорней зустрівся з представником громадянина Сербії, і повідомив йому, що за надання хабаря він, впливаючи на інших працівників управління Укртрансбезпеки у Закарпатській області, вирішить питання щодо безперешкодного проїзду, без ризику бути зупиненим працівниками Укртрансбезпеки та притягнутим до відповідальності у випадку вчинення правопорушень. Чорней пообіцяв попередньо узгоджувати надані відповідні списки транспортних засобів, які будуть їхати по автодорогам Закарпатської області.

При цьому, Чорней зауважив, що за безперешкодний проїзд одного автомобіля слід надавати неправомірну вигоду у розмірі 50 євро. Також, між ним та представником громадянина Сербії було обумовлено, що спочатку останній повинен надати неправомірну вигоду за організацію безперешкодного проїзду 16 транспортних засобів. Під час зустрічі також домовились, що Чорней буде отримувати хабарі через посередника.

У липні 2021 через додаток «WhatsApp» Чорней отримав список із реєстраційними номерами 16 автомобілів, які повинні були у найближчий час проїжджати через територію Закарпатської області. Чорнею також надали назви фірм (Терчінога та Яротранс), які здійснюють перевезення.

У серпні 2021 р. посередник отримав 800 євро для Чорнея за вплив на працівників Укртрансбезпеки, який полягав у тому, що при виявленні на дорогах Закарпатської області 16 транспортних засобів, працівники, які перебувають на чергуванні, не зупинятимуть їх, не здійснюватимуть перевірку, а у випадку виявлення порушень – не притягатимуть водіїв до відповідальності.

Під час судового розгляду прокурор подав до суду на затвердження угоду про визнання винуватості, яку 11 квітня 2023 року було укладено між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Держбюро розслідувань Закарпатської обласної прокуратури Юрієм Дробиняком, обвинуваченим та його захисником Володимиром Дурдинцем. Сторони узгодили міру покарання за вчинене кримінальне правопорушення у виді штрафу 34 тис грн.

Суд затвердив угоду.

Залиште відповідь