На Франківщині директор коледжу відсудив у держави 300 тисяч за незаконні дії правоохоронців, які звинувачували його в хабарництві
12.04.2023   //   60 Переглядів

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області частково задовольнив цивільний позов директора Калуського політехнічного фахового коледжу Петра Гринькевича про стягнення з державного бюджету України відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства, прокуратури і суду.

Про це пише видання «Курс» з посиланням на рішення суду від 4 квітня.

У 2018 році Гринькевича затримали та помістили в камеру попереднього затримання в Калуському відділі поліції, а слідчий суддя Івано-Франківського міського суду обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Гринькевича обвинувачували в отриманні 300 доларів хабаря за дозвіл на проживання у гуртожитку. Його спершу звинувачували за ч. 3 ст. 368 кримінального кодексу України, проте, коли таке звинувачення не підтвердилось, прокурор змінив кваліфікацію правопорушення за ч. 1 ст. 368 КК України та направив обвинувальний акт до суду.

Судовий розгляд першою інстанцією тривав 3 роки. Вироком Калуського суду Гринькевича було виправдано. Прокурор оскаржив вирок в апеляційному суді, однак там вирок залишили в силі. Також виправдувальний вирок залишив в силі і Касаційний кримінальний суд.

У суді позивач вимагав стягнути з державного бюджету 400 тис гривень моральної шкоди. Обґрунтував позов тим, що був підданий незаконному кримінальному переслідуванню та перебував під слідством і судом.

Суд, дослідивши письмові докази, з урахуванням засад розумності та справедливості прийшов до висновків про наявність правових підстав для стягнення моральної шкоди у мінімальному визначеному законом розмірі, що становить 284 тис гривень. Водночас постановив стягнути 29,2 тис гривень за відшкодування суми, сплаченої за надання юридичної допомоги в межах кримінального провадження та 3 тис гривень витрат на надання професійної правничої допомоги.

Залиште відповідь