В Олександрії відхилили дешевшу на мільйон пропозицію, щоб купити коштовних сміттєвих баків на 6 мільйонів
11.04.2023   //   139 Переглядів

Управління ЖКГ Олександрійської міськради Кіровоградської області 3 квітня за результатом тендеру уклало угоду з ТОВ «ЮА ПРО» про поставку сміттєвих контейнерів загальною вартістю 5,91 млн грн.

Про це йдеться у системі Prozorro.

Згідно з угодою, до 15 травня підрядник має поставити 350 баків для збору твердих побутових відходів об’ємом 1,1 м3. Вартість одного склала 16 899 грн (включно з ПДВ).

На участь в тендері зголосилося два учасники. Дешевшу на мільйон пропозицію подало ПрАТ «Барський машинобудівний завод». Контейнери цього постачальника вартували б 13 900 грн.

Втім, тендерний комітет відхилив цю пропозицію через невідповідність тендерним вимогам і гірші технічні характеристики. Наприклад, ідеться у протоколі тендерного комітету, корпус контейнера складається не з трьох елементів, а саме дна та передньої і задньої панелей з бічними стінками. Водночас у технічних характеристиках дешевшого постачальника зазначено, що корпус складається із дна та двох боковинок (бічні стінки). Проте замовник у цьому формулюванні не побачив трьох елементів.

Також олександрійські комунальники забракували пропозицію Барського заводу через те, що контейнер має не плоске, а U-подібне дно, а кришка передбачена сферична, а не плоска. Не задовольнила замовника і довідка про зобов’язання укласти угоду, яку учасник торгів склав не за визначеною формою.

Варто зазначити, що за вказаною закупівлею один з потенційних учасників торгів надсилав скаргу до Антимонопольного комітету. Скаржився на те, що тендерні вимоги виписані під конкретного постачальника. Колегія АМКУ у задоволенні скарги відмовила, мовляв, замовник може вимагати конкретні параметри товару з огляду на свої потреби. У відмові вказано, що раніше Олександрійське управління ЖКГ придбало сміттєвоз у підприємства ПП «Виробничокомерційне підприємство «Альфатекс» і для роботи саме з цією машиною потрібні контейнери відповідних параметрів.

Переможець торгів ТОВ «ЮА ПРО» зареєстроване у Києві 7 місяців тому. Засновником вказаний Михайло Олександрович Титаренко. На особі з таким прізвищем та ініціалами жодного іншого бізнесу не зареєстровано. Натомість директорка фірми Вікторія В’ячеславівна Шкрабак очолює ТОВ «Арде Медікал» і ТОВ «Склад-Інвест», яке перебуває у стані припинення. Останнє підприємство згадувалося у розслідуванні «Наших грошей» про рейдерство і простежувався зв’язок з ексміністром юстиції Павлом Петренком.  

ТОВ «ЮА ПРО» з моменту реєстрації у серпні 2022 року отримало 22 замовлення в публічних закупівлях на майже 20 млн грн. У кількох тендерах, де перемогло це підприємство, інші потенційні учасники неодноразово скаржилися, що замовники прописали тендерні вимоги під конкретного постачальника.

На інтернет-майданчиках подібні сміттєві контейнери з аналогічним об’ємом вартують від 10 000 грн.

 

Залиште відповідь