Мукачівські чиновники та ФОП додугодами підвищили ціни на м’ясо для закладів освіти до 22% 
29.03.2023   //   76 Переглядів

Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міськради за результатами відкритих торгів 28 лютого уклало три угоди з ФОП Тетяною Гоблик на постачання м’яса на 7,83 млн грн., водночас 27 березня сторони уклали додаткові угоди і ціни на м’ясо зросли від 3 до 22%. 

Про це повідомляється в системі «Прозорро». 

Згідно з додатковими умовами, з 24 березня свинину постачають по ціні 161,3 за кг, куряче філе – 132,63 грн за кг, стегна курячі – 65,32 грн за кг, яловичину – по 224,6 грн за кг (найбільше подорожчала – на 22%). 

У додаткових угодах йдеться, що Тетяна Гоблик звернулася до замовника з листом клопотання щодо необхідності підвищення ціни на м’ясо. Постачальник посилається на підтверджуючу довідку про середні споживчі ціни, видану ГУ статистики у Закарпатській області від 10.03.2023 та цінову довідку Закарпатської торгово-промислової палати, яка видана 22 березня.

В довідці від ТПП йдеться, що:

  • мінімальна ціна на яловичину 179,45 грн, максимальна – 299
  • мінімальна ціна на свинину 144,9 грн, максимальна – 180,25
  • мінімальна ціна на курятину (стегна) 103,9 грн., максимальна – 112
  • мінімальна ціна на курятину (філе) 134,9, максимальна – 139,9.

Щодо підвищення цін, в додаткових угодах посилаються на п. 19 особливостей здійснення публічних закупівель для замовників, передбачених Законом “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану, які були затверджені постановою  уряду 12 жовтня 2022 року.  

Зокрема, там йдеться, що сторони можуть погоджувати зміну “ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору…, зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни на ринку) за умови документального підтвердження такого коливання та не повинна привести до збільшення суми, визначеної в договорі”. 

В результаті управління міськради та ФОП узгодили підвищення цін, яке не призведе до збільшення загальної суми договорів.  

Згідно умов договору від 28 лютого, Тетяна Гоблик мала поставити у заклади освіти Мукачівської територіальної громади м’ясо у наступній кількості:

  • м’якуш свинини без кісток, отриманий з тазостегнової і лопаткової частини туші з видаленою сполучною тканиною – 4250 кг за ціною 157,30 за кг на загальну суму 668,5 тис грн;
  • куряче філе охолоджене – 40 600 кг по ціні 112,40 за кг, стегна курячі охолоджені – 7000 кг по ціні 56,80 за кг за 4,96 млн грн;
  • яловичину 1 категорії вищого гатунку без кісток, шкіри, жиру, плівки, хрящів та суглобів – 11 952 кг по ціні 184,40 за кг за 2,20 млн грн.

На торгах ФОП-переможець конкурувала тільки з ТОВ «Закарпатфруттрейд», пропозиції якого кожного разу були вищими. Підприємиця і фірма не торгувалися під час аукціонів.  

ФОП Тетяна Гоблик зареєстрована у Мукачеві і спеціалізується на постачанні продуктів харчування у заклади освіти, медичні та соціальні установи. Поточна сума договорів підприємиці через “Прозорро” 29,3 млн грн. Найбільше угод укладено з управлінням освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міськради – 16,9 млн; обласною дитячою лікарнею – 3,7 млн; Мукачівською спеціальною школою І-ІІІ ступенів – 1,2 млн; закладом дошкільної освіти №26 м. Ужгород – 1,2 млн.

Згідно з поданими на тендер документами, виробник м’яса, яке постачатиме Тетяна Гоблик, ТОВ «Мукачівський Міськкоопторг». Підприємство продаватиме підприємиці м’ясо за такими ж цінами, за якими вона перепродаватиме його управлінню освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міськради. 

Засновники та кінцеві бенефеціари ТОВ «Мукачівський Міськкоопторг» – Михайло Гоблик та Михайло Попович, чоловік і батько ФОП Тетяни Гоблик. Поточна сума договорів компанії на поставку продуктів харчування у заклади освіти, медичні та соціальні установи Закарпатської області – 18,6 млн грн. Найбільше договорів укладено з управлінням освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міськради – на суму 17,3 млн грн.

Залиште відповідь