Українське зерно йде за кордон по заниженим цінам на іноземні рахунки через фірми-”прокладки”
27.03.2023   //   147 Переглядів

Розблокований експорт українського зерна  виявив дві схеми вимивання грошей з України. Перша – зерно продається за найнижчими у світі цінами. Друга – гроші від продажу «осідають» не в Україні, позбавляючи державу частини податків і валютної виручки.

Про це йдеться в розслідуванні Юлії Самаєвої для “Дзеркала тижня”.

За даними джерела ZN.UA на ринку, справа зайшла вже так далеко, що тепер фіктивні компанії навіть рахунків у банках не мають, а зразу в угоді прописують, що оплату має отримати третя юрособа в іншій юрисдикції.

У 2022 році ця схема реалізовувалася через поставки пшениці в Туреччину, Румунію, Іспанію, Польщу, Індонезію, Італію, Бангладеш.

А виручка в цей же період осідала переважно в Швейцарії, Великій Британії, Кіпрі, Польщі, ОАЕ, Угорщині, Сейшельських Островах. Втім, більш ретельний аналіз виявив ще чимало офшорних і низькоподаткових юрисдикцій, у яких осідає виручка за продану пшеницю. Що офшорніше, то дешевше.

Схему можна відслідкувати на прикладі поставок української пшениці до Бангладеш. Прямих поставок (коли товар і гроші ідуть напряму до Бангладеш) немає. Відповідно, і постачальники — зазвичай знані глобальні трейдери.

“Прямих поставок (коли товар і гроші ідуть напряму до Бангладеш) немає. Відповідно, і постачальники — зазвичай знані глобальні трейдери. Тож важко було не помітити серед давно відомих назв таку собі AGRI1 TRADING. Цікава компанія: зареєстрована у Великій Британії, один акціонер, статутний капітал аж 100 фунтів, дата реєстрації  — 26 липня 2022 року, тобто через чотири дні після підписання у Стамбулі «зернової угоди», ой, як збіглося. Власниця і директорка компанії — українка Надія Нагаєва, знов збіг. Що цікаво, за нашими даними, ми продавали пшеницю в Бангладеш у середньому по 198 дол. за тонну, тобто вдвічі дешевше від середньоринкової, поставок дорожче 300 дол. узагалі не було. Але від британської компанії українки Нагаєвої до Бангладеш завозилася пшениця вже за цілком ринковою ціною у 363 дол. за тонну. Якщо ти можеш щось продати вдвічі дорожче, ніж купив, це дуже вигідно. І знаєте, навіть класичний перепродаж не потрібен: схеми із «заміною в морі» як товарів, так і постачальників — давній головний біль світової торгівлі”, – йдеться в розслідуванні.

В Україні є цілий тріумвірат контролерів, які можуть в один день усе це зупинити: податкова перевіряє походження експортованого товару й ознаки фіктивності, сигналізує митниці, яка стоїть на смерть, але не випускає партії з країни, а БЕБ з ранку до ночі розслідує і розслідує, аби всі винні понесли покарання. Вони цілий міжвідомчий протокол про це підписали у вересні минулого року, коли спливли перші продажі по 50–100 дол. Але з моменту підписання змін в припиненні схем з українським зерном не помітно.

В січні БЕБ і СБУ провели обшуки на митниці, нарахувавши у схемі щонайменше десяток високопосадовців, 370 фірм і 5 млрд грн збитків для держбюджету. Але про підозри нічого не відомо.

 

Залиште відповідь