У Кривому Розі вчергове купили автобуси у фірми, яку правоохоронці підозрюють в завищенні цін 
22.03.2023   //   79 Переглядів

20 березня КП «Міський тролейбус» уклало угоду із ТОВ «Сучасні вантажівки» щодо закупівлі 10 автобусів турецького виробництва. Вартість одного автобуса склала 10,89 млн. грн.

Про це повідомляється в системі Прозорро.

КП «Міський тролейбус» замовило нові низько підлогові дизельні автобуси на 26 місць для сидіння, включаючи водія, та на 62 місця для пасажирів, що стоять. Автобуси мають бути пристосовані для перевезення пасажирів в інвалідних візках. Транспортні засоби повинні відповідати екологічним стандартам, не нижче EURO 5.

Замовник детально прописав в тендерній документації всі технічні вимоги до транспортних засобів – від розмірів автобуса до нюансів функціонування кватирок у кабіні водія. Ще на етапі подачі пропозицій, учасники в розділі «Роз’яснення до процедури» скаржилися на дискримінаційність прописаних вимог.

Представник ТОВ “Чернігівський автозавод” прямо назвав продукцію виробника, під якого прописані умови криворізького тендеру, – Guleryuz cobra GD 272 LF. Український виробник скаржився, що тендер порушує принципи публічних закупівель та звернув увагу на те, що аналогічні технічні вимоги до предмета закупівлі були при закупівлі у 2018-2019 роках автобусів КП “Електроавтотранс” Івано-Франківської міської ради.  Довоєнна вартість автобуса була вдвічі нижчою – 5,5 млн. грн.

Також невдоволення українських виробників та постачальників викликала вимога щодо обладнання автобусів двома валідаторами з встановленим програмним забезпеченням, які повинні забезпечувати функціонування з наявною автоматизованою системою обліку оплати проїзду в громадському транспорті Кривого Рогу. В складі тендерної пропозиції замовник затребував також підтвердження від криворізького організатора системи АСООП КП “Центр електронних послуг” щодо відповідності, сумісності та можливості функціонування валідаторів в наявній системі АСООП в Кривому  Розі.

Представники ТОВ «Завод ЕлектронМаш” зауважили, що «система оплати проїзду є додатковою опцією для автобусів і в кожному місті реалізована на базі різних технічних рішень. Це питання вимагає часу на узгодження. Вирішити його за період з дати оголошення тендеру до дати подання пропозицій неможливо. Вимога про надання підтвердження від організатора системи АСООП у м. Кривий Ріг (КП “Центр електронних платежів” Криворізької міської ради, ЄДРПОУ 43022656) написана для учасника який заздалегідь погодив цю систему до оголошення даної закупівлі. Ця вимога є демонстрацією замовником антиконкурентних дій. Оскільки процедура відкритих торгів з особливостями допускає участь одного учасника, то ця вимога свідчить, що закупівля організована для одного конкретного учасника, який знав про цю вимогу заздалегідь».

ТОВ «Завод ЕлектронМаш” подав скаргу в Державну аудиторську службу України на процедуру закупівлі. 20 березня, саме в день підписання угоди між замовником та продавцем, скаргу прийнято до розгляду і розпочато моніторинг.

Загалом в закупівлі свої пропозиції надало три учасника:

  • ТОВ “Зернотрейд” з автобусами корейського виробництва Asiastar за 99,7 млн. грн.
  • ТОВ “Сучасні вантажівки” з технікою турецького виробника Güleryüz за   108,9 млн. грн.
  • ТОВ “Торговий Дім Літан” з автобусами Isuzu за 119,7 млн. грн.

Дешевшу пропозицію від ТОВ “Зернотрейд” замовник відхилив. Перемогу отримало ТОВ “Сучасні вантажівки”. Фірма поставить криворізьким транспортникам автобуси Güleryüz Ecoline 12. Вартість одного автобуса складає 10,89 млн. грн. Загалом до кінця 2023 року місто отримає 10 таких автобусів. 

ТОВ “Сучасні вантажівки” засновано в 2008 році, фірма прописана в Києві. Аналітична платформа YouControl відносить компаню до “групи родини Мещаніних”. Ключові особи групи – Євгеній та Ольга Мещаніни. Їхні компанії працюють в різних сферах: торгівля автомобілями, нерухомість, будівництво, транспорт. Головний актив групи: автомобільний холдинг Автек

 

ТОВ «Сучасні вантажівки» у компанії з ТОВ “Торговий Дім Літан” не вперше з’являються в парі на криворізьких тендерах. Ці фірми фігурують у кримінальному провадженні за №12020040230000089 від 11.01.2020 щодо закупівель автобусів та тролейбусів криворізьким КП «Міський тролейбус» за завищеними цінами. В тексті ухвали Центрально-Міського районного суду м. Кривий Ріг від 6 липня йдеться, що на придбання трьох автобусів та восьми тролейбусів у ТОВ «Сучасні Вантажівки» у 2018 році КП «Міський Тролейбус» та ПАТ КБ «Приватбанк» уклали договір фінансового лізингу. Фірма, за даними Служби безпеки України, «має характерні ознаки фіктивності та може використовуватись в ролі посередника для виведення бюджетних коштів у тіньовий обіг з метою їх привласнення». Окрім того правоохоронці з’ясували, що транспорт виробництва ТОВ «Торговий Дім «Літан» «не в повній мірі» відповідав розробленим технічним вимогам за ДСТУ, що в подальшому під час його експлуатації могло призвести до виходу з ладу та «створення надзвичайних подій з можливими тяжкими наслідками».

Правоохоронці підозрюють, що криворізьке КП закупило транспорт за завищеними цінами, з розрахунку 5,4 млн. грн. за одиницю, в той час коли «реальна ринкова ціна коливалась в межах 3,8-4,2 млн. грн». Докладніше про криворізькі схеми на фінансових лізингах, можна прочитати тут

Також Наші гроші писали, що в серпні 2021 року ТОВ “Сучасні вантажівки” продало Управлінню державної охорони України 4 турецькі автобуси, заробивши на кожному по 25% від тендерної ціни. 

Залиште відповідь