У Новомосковську докинуть 3 мільйони на благоустрій зони відпочинку біля радянського літака 
17.03.2023   //   134 Переглядів

14 березня КП “Благоустрій міста” Новомосковської міської ради (Дніпропетровська область) повідомило про намір підписати договори вартістю 3 млн. грн. з ТОВ БК «Містобудівник» на ремонтні роботи та роботи з благоустрою зони відпочинку на території біля пам’ятника “На честь 295 винищувальної авіадивізії”.

Інформація про закупівлі міститься в системі «Прозорро».

На території біля пам’ятника комунальники замовили:  

  • на  2,3 млн. грн. послуг з влаштування газонів та системи автоматичного поливу, а також встановлення урн та лавочок в зоні відпочинку;
  • на 700 тис. грн. поточний ремонт зовнішнього освітлення на території біля пам’ятника.

Підрядник ТОВ БК «Містобудівник» погодився відремонтувати систему поливу, улаштувати 1554,5 м2 газонів, встановити 14 дизайнерських лавочок вартістю  22 тис. 954, 27 грн/шт. та 14 урн вартістю 13 тис.243 грн/шт., а також посадити 75 кущів вартістю 744,98 грн/шт. та 75 дерев вартістю 1337,6 грн/шт. Також підрядник установить 18 нових опор освітлення, 1 шафу освітлення та два світлодіодні прожектори.

Роботи мають бути виконані до 30 червня 2023 року. Для цього в штаті ТОВ БК «Містобудівник» 3 робітника, які виконують будівельно-монтажні роботи та роботи з благоустрою, а також один інженер-будівельник, він же інженер з охорони праці. Спецтехніку для робіт компанія орендує у ТОВ «Укрстройкомплект».

Зазначимо, що грудні 2022 року на території пам’ятника КП “Благоустрій міста” вже замовляло ремонті роботи. ТОВ БК «Містобудівник» тоді отримало мільйонний підряд на роботи з відновлення пам’ятника, з підготовки та планування ділянки під озеленення, а також на улаштування системи поливу. Ще 1 млн. грн. та 1,8 млн. грн. заплатили за заміну тротуарної плитки ТОВ «Сакті плюс». Загалом за 2022 рік на благоустрій зони відпочинку та ремонт пам’ятника вже витрачено 4,8 млн. грн. 

До липня 2022 року цей пам’ятник називався «пам’ятник Воїнам – Авіаторам (Літак)». І кошти на утримання цього об’єкту списували, як на благоустрій прилеглої території біля пам’ятника “Літак”. Влітку міська рада Новомосковська назву пам’ятника змінила. Він став називатися “На честь 295 винищувальної авіадивізії”.

В «запитаннях до процедури» на Прозорро самі підрядники звертають увагу замовника послуг, що цей літак підлягає декомунізації і не має ніякого стосунку до 295 винищувальної авіадивізії.  

«Цей пам’ятник совєтському літаку МиГ-21ПФ, котрого ні один із льотчиків цієї дивізії і на картинці не бачив. Його потрібно декомунізувати і деколонізувати (на що потрібно в десятки разів менші гроші), а не викидати на вітер такі шалені кошти під час війни та ще й полив на зиму. Краще б витратили ці кошти на дитсадок Черемушки, що знаходиться поруч».

Зауважимо, що біля самого пам’ятника давно стоять і лавки, і урни, а також світять ліхтарі, ростуть дерева та трава. Фото цього пам’ятника-літака є на гугл-картах

ТОВ БК «Містобудівник» було засновано в 2018 році в місті масової реєстрації в Києві. З 2019 року фірма переїхала в Дніпро, отримала власницю та директора – мешканку Дніпра Катерину Павлюкову. З 2021 року компанію оформили на дніпрянина Олександра Юрійовича Теренкова. За даними аналітичної платформи YouControl, людина з аналогічними даними в 2018 році подавала декларацію на посаду начальника управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва Новомосковської міської ради. В грудні 2021 року компанія почала працювати на Прозорро і отримувати підряди на території Новомосковська. Сьогодддні в активі ТОВ БК «Містобудівник» замовлень на 12,67 млн. грн.

Щодо екс-директорки компанії Катерини Павлюкової та чинного директора ТОВ БК «Містобудівник» Олександра Теренкова, а також у відношенні службових осіб ЖКГ та КБ Новомосковської міської ради було відкрите кримінальне провадження за № 42020041500000022 від 02.03.2020 року.

Правоохоронці встановили, що службові особи ЖКГ та КБ Новомосковської міської ради без торгів уклали договорів на 6 млн. грн. з ФОП Павлюкова та ТОВ БК «Містобудівник» та не прозвітували про ці закупівлі. Підрядники розробляли проектно-кошторисну документацію, а потім самі ж виконували ремонтні роботи.  Тобто фактично все робила одна особа, що може свідчити про умисне завищення вартості робіт та послуг. Правоохоронці розслідували справу до березня 2022 року, а потім вона «заглохла». 

Залиште відповідь