Криворізькі тепловики під закупівлю солі на 5 мільйонів вигадали вимоги проти практики АМКУ, дешевші пропозиції вже знесли
16.03.2023   //   174 Переглядів

В лютому АТ “Криворізька теплоцентраль” оголосила тендер на 4,96 млн. грн. на придбання 368 тонн солі повареної технічної для промислового переробляння.

Про йдеться в системі «Прозорро».

Тепловики розраховували купити сіль за ціною 13,5 тис. грн. за одну тонну.

В тендерній документації замовник погодив 50% передоплату, яку постачальник отримає протягом двох робочих днів з дати надання рахунку на оплату. Остаточний розрахунок відбудеться протягом десяти робочих днів з дати поставки партії товару. Постачання товару здійснюється партіями до 31 січня 2023 року за заявками замовника.
На торги вийшли чотири учасники: 

  • ТОВ “Інтерполітрейд” з пропозицією 3,7 млн. грн. та ціною за 1 тонну 10,0 тис. грн.; 
  • ФОП Іванечко Юлія Василівна з пропозицією 4,2 млн. грн. та ціною за 1 тонну 11,3 тис. грн.;
  • ТОВ ” Дніпроспецхім”  з пропозицією 4,4 млн. грн. та ціною за 1 тонну 11,8 тис. грн..;
  • ФОП Бугаєв Григорій Володимирович  з пропозицією 4,5 млн. грн. та ціною за 1 тонну 12,0 тис. грн.

В умовах тендерної документації замовник вписав дуже цікавий критерій для обрання переможця – Теплоцентраль бажає на свою адресу отримати зразок товару протягом двох робочих днів з дня кваліфікації учасника. За результатами отримання зразка в цей же день буде складено акт попереднього огляду за спеціальною формою. 

У разі ненадання зразків у встановлений строк, пропозиція учасника буде відхилена як така, що не відповідає вимогам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. 

Нагадаємо, що згідно сталої практики Антимонопольного комітету України, зразки товару не є складовою тендерної пропозиції, а отже, їх невідповідність чи їх ненадання не може бути підставою для її відхилення. 

Простими словами така специфічна умова із зразками називається “тендерна заточка”, яка сприяє подальшій “роботі” тендерного комітета замовника із дешевими пропозиціями, що непередбачувано перемогли на торгах. 

І саме це відбулося далі.

Найдешевшу пропозицію ТОВ “Інтерполітрейд” замовник відхилив, в тому числі,  за ненадання зразка товару протягом двох робочих днів з дня кваліфікації учасника.

ФОП Іванечко Юлія Василівна зразок товару надала, а  разом із ним сертифікат відповідності товару і декларацію постачальника про відповідність, але замовник провів свої дослідження цього зразка і відхилив її пропозицію. Підприємниця звернулася до Теплоцентралі, вимагаючи пояснень щодо методики досліджень, а згодом направила скаргу про неправомірне відхилення в Антимонопольний комітет. 

Закупівля на час написання матеріалу ще не завершена. 

Наразі на розгляді у замовника пропозиція ТОВ “Дніпроспецхім”. А також в запасі лишається найдорожча тендерна заявка від ФОП Бугаєв.  

Аналіз даних в системі Прозорро показує, що при бажанні через Прозорро Маркет можна придбати сіль за 8,3 тис. грн. за тонну

ТОВ “Інтерполітрейд” засновано у Києві з 2010 року. Згідно даних платформи YouControl, участь у публічних закупівлях компанія почала приймати з грудня 2022 року та спеціалізується переважно на поставках саме солі.

ФОП Іванечко Юлія Василівна зареєстрована з вересня 2021 у Тернопільській області. Підприємниця також працює у сфері постачання солі. 

ТОВ “Дніпроспецхім” зареєстровано у Дніпрі з 2018 року. Компанія займається неспеціалізованою оптовою торгівлею.

ФОП Григорій Бугаєв – підприємець з Кривого Рогу. З червня 2022 року став приймати участь у публічних закупівлях. Основний вид діяльності роздрібна торгівля рибою, ракоподібними та молюсками в спеціалізованих магазинах. Григорій Бугаєв є діючим депутатом Металургійної районної ради від партії «Європейська солідарність». 

На початку лютого АТ “Криворізька теплоцентраль” без торгів купила у ФОП Бугаєв 110 тонн солі на загальну вартість 1,3 млн. грн. Вартість однієї тонни  склала 12,1 тис. грн. Деталей договору не оприлюднено, так як закупівлю проведено без використання електронної системи “Прозорро”. Про цю закупівлю писав сайт Наші Гроші.Регіон.

АТ “Криворізька теплоцентраль” один з постачальників гарячої пари та води у Кривому Розі. Підприємство знаходиться в стані банкрутства і передано в управління Фонду державного майна України.  З грудня 2021 року АТ КТЦ керує Угрюмов Артем Юрійович.

Слід зауважити, що всі матеріальні витрати підприємства також входять до собівартості виробленої їм продукції, а значить – відображаються на сумах платіжок. В даному випадку – це сума в платіжці за опалення.

Залиште відповідь