Не сплативши вчасно штраф від АМКУ знам’янська підприємиця буде змушена заплатити вдвоє більше – 509 тисяч 
15.03.2023   //   79 Переглядів

Господарський суд Кіровоградської області розглянувши Південно-східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України присудив стягнути з ФОПа Ананьєвої Галини Василівни штрафу та пені загалом на 508,77 тис грн. Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень 13-го березня. 

Дослідивши всі матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, господарський суд встановив, що рішенням адміністративної колегії Південно-східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України №54/46-р/к  ві 11 листопада 2021 року ФОПів Галину Ананьєву та Надію Матвієнко було визнано винним в порушенні законодавства про захист економічної конкуренції. АМКУ довело, що підприємиці, спільно взявши участь у 14-ти тендерах, узгоджували свою поведінку під час аукціонів таким чином підігравали одна одній та допомагали отримувати підряди. За вказані порушення на ФОПів було накладено штрафні санкції. Зокрема Галина Ананьєва мала сплатити загалом 254,38 тисяч гривень. 

Через місяць після оприлюднення рішення АМКУ  ФОП Ананьєва Галина Василівна припинила підприємницьку діяльність. Таким чином ФОП спробувала уникнути штрафних санкцій від Антимонопольного комітету.

Враховуючи відсутність оплати штрафу АМКУ звернулось до суду з відповідним позовом, вимагаючи від порушниці сплатити тепер не лише штраф, а й пеню у розмірі все тих же 254,38 тис грн. 

Розглянувши позовну заяву господарський суд звернув увагу на те, як чинне законодавство регулює подібні ситуації. Зокрема Господарський та Цивільний кодекси передбачають, що у випадку припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця її зобов`язання не припиняються, а продовжують існувати, оскільки вона як фізична особа нікуди не зникає. В такому випадку колишній ФОП відповідає за своїми зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім наявним майном.

Враховуючи наявну законодавчу базу та вивчивши всі обставини справи суд прийняв рішення – задовольнити позов Південно-східного міжобласного територіального відділення АМКУ та стягнути з ФОПа Ананьєвої Галини Василівни загалом 508,77 тис грн.

Окрім діяльності в якості ФОПа Галина Ананьєва є керівницею знам’янського ТОВ “Торг буд”. А в 2015-му році підприємиця спробувала свої сили в політиці. Балотувалась до Знам’янської міської ради від партії “Відродження”, однак достатньо голосів не здобула. 

 

Залиште відповідь