В контрактах Міноборони на поставку харчів картопля по 27(!) гривень за кілограм
14.03.2023   //   66 Переглядів

Редакція Bihus.Info отримала видаткові накладні і копію контракту, укладеного Міністерством оборони на постачання продуктів військовим у 2023 році із ТОВ «Гарна справа». У контракті ціна 27 гривень за кілограм картоплі з ПДВ, у накладній – відповідна 22,5 грн без ПДВ.

Усього Міноборони уклало на 2023 рік вісім договорів на поставки продуктів армії. За кожною компанією закріплені певні військові частини. «Гарна страва» годує військові частини не у тих регіонах, що компанія «Актив компані», чий контракт раніше оприлюднило «Дзеркало тижня».

Про «Гарну страву» редакція Bihus.Info дізналась від військових: вони надали журналістам копії видаткових накладних, за якими їм здійснювалось постачання продуктів у січні-лютому. Військові звернули увагу на ціни у накладних — вони також виглядали зависокими для січня.

ТОВ «Гарна страва» запропонувала значно дешевші яйця (8-8,5 грн/шт проти 17 грн у ТОВ «Актив компані»), однак має ще вищі ціни на овочі.

Контракт Міноборони з “Гарною стравою” на поставку харчів у 2023 році

Картопля у першій версії договору з фірмою мала постачатись вже в січні по 27 грн/кг з ПДВ (у накладній ціна 22,5 грн без ПДВ, податок враховано окремо у сумі товару), капуста — по 33 грн/кг, буряк — по 30 грн/кг.

Накладна на поставку харчів “Гарної страви” з однією з військових частин у січні 2023 року

При цьому «Bihus.Info» дізнались, що «Гарна страва» в січні закуповувала картоплю по 7,2-10,5 грн (з ПДВ), капусту — за ціною до 12,5 грн/кг, буряк — до 11 грн/кг.

Тобто різниця між закупівельною ціною і ціною поставки в Міноборони у січні становила по картоплі 16,5-19,8 грн, капусті — від 20,5 грн, буряку — щонайменше 19 грн на кілограмі.

За словами директора із закупівель ТОВ «Гарна страва», їхня «собівартість доставки доходить до 10 грн за кг продукції» за рахунок підвозу продуктів в підрозділи на фронті.

У лютому Міноборони змінило всі договори з компаніями: у них знижені ціни на низку позицій, а також скорочені строки договорів — до трьох місяців. Зокрема, по всім згаданим овочам у договорі з ТОВ «Гарна страва» ціна впала на 7-10 грн на кілограмі.

Міноборони не встигло оплатити січневі поставки за першою версією укладених контрактів. Проплати були зупинені після публікації «Дзеркалом тижня» копії одного з контрактів. Продукти, поставлені військовим в січні-лютому 2023 року, будуть оплачуватись за скоригованими цінами.

«Припускаю, що ми будемо продовжувати контракти знов коротко. На два-три місяці максимум, для того, щоб все одно вийти на якусь нову систему», — повідомив Bihus.Info міністр оборони України Олексій Резніков.

Залиште відповідь