На Кіровоградщині фірма ексрятувальника поставить протиблискавковий захист в будинку культури, який «закрила» ДСНС
14.03.2023   //   117 Переглядів

Центр культури і дозвілля Благовіщенської міської ради Кіровоградської області уклав з ТОВ «Пожежно-техногенна безпека» угоду про монтаж системи блискавкозахисту загальною вартістю 96,9 тис. грн.

Про це йдеться в системі Prozorro.

Угоду уклали без проведення конкурентних торгів, обравши підрядника напряму, що передбачено умовами роботи під час воєнного стану.

Станом на 13 березня укладений договір не оприлюднили. Лише відомо, що підрядник має обладнати систему блискавкозахисту у будівлі Йосипівського сільського будинку культури. Строк виконання робіт – до 31 грудня 2023 року.

Варто зазначити, що встановити вказану систему благовіщенських чиновників зобов’язав суд. Як ідеться в рішенні Кіровоградського окружного адмінсуду від 13 травня 2022 року, Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області звернулося з позовом до Центру культури і дозвілля з вимогою усунути порушення протипожежної безпеки в будинку культури. Рятувальники під час планової перевірки виявили, що будівля не обладнана пожежною сигналізацією, дерев’яні конструкції не оброблені засобами вогнезахисту, не проведене техобстеження вогнегасників та інше.

Під час позапланового огляду представники управління ДСНС виявили, що в будинку культури ліквідували лише 3 з 11 порушень, зокрема й не виконано перевірку пристроїв захисту будівлі від прямих попадань блискавки і її вторинних проявів.

Відповідач 13 травня 2022 року надіслав до суду пояснення, що ліквідував ще 5 порушень. Але оскільки решта 6 лишилися не виправленими, суд задовольнив позов рятувальників і зупинив експлуатацію будинку культури шляхом заборони його використання та опечатування вхідних дверей до повного усунення порушень вимог пожежної та техногенної безпеки.

Також варто додати, що серед інших закупівель Центру культури Благовіщенська це одна з фінансово найсуттєвіших угод, якщо не враховувати оплату за енергоресурси. Водночас якихось тендерів щодо обладнання укриттів Центр протягом останнього року не провів. 

Як писав сайт «Наші гроші. Регіон», ТОВ «Пожежно-техногенна безпека» з’явилося у Кропивницькому 2017 року. Власником значиться Олександр Якович Мелюх, який до 2016 року працював в одному з аварійно-рятувальних загонів ДСНС Кіровоградської області на посаді інженера. Після звільнення він також припинив діяльність громадської організації Інженерів пожежної безпеки Кіровоградської області, співзасновником якої на той момент був Віталій Миронюк, нинішній очільник управління ДСНС. Іншим засновником цієї організації був колишній заступник очільника обласного управління ДСНС Ігор Парфьонов.

Також нагадаємо, що вказане підприємство вже не перший раз отримує підряд за аналогічних обставин. У лютому Долинська центральна лікарня замовила у цієї фірми послуги протипожежного захисту на майже 600 тис. грн, перед тим отримавши позов від управління ДСНС та рішення суду про зупинення діяльності до їхнього усунення. Така ж ситуація була у Кропивницького медколеджа, який замовив протипожежну сигналізацію на 850 тис. грн.

Залиште відповідь