У Запоріжжі прокуратурі не вдалося повернути ділянку на Набережній місту
07.03.2023   //   44 Переглядів

Госпсуд Запорізької обл. закрив справу щодо ділянки на Набережній, яку прокуратура намагалася повернути місту, починаючи з 2021 р. Земля залишається у користуванні фірми, що планує побудувати на території ресторан, “прикривши” його будівництвом культурно-оздоровчого центру.

Про це пише «Запорізький центр розслідувань».

Наприкінці січня суд вирішив закрити провадження у справі щодо земельної ділянки, через відсутність предмета спору.

Судові процеси щодо ділянки, розташованої на березі Дніпра, почалися ще у 2021 році. Тоді представники Вознесенівської окружної прокуратури звернулися до суду з позовом щодо її повернення у власність громади. Однією з головних причин для цього було те, що землю використовували без поновлення договору оренди.

Водночас за законом орендар мав або повернути майно місту, або продовжити договір. Це потрібно для розрахунку оплати за користування, встановлення умов тощо.

Мова йде про ділянку площею 0,9 гектара на березі річки Дніпра, біля Прибережної автомагістралі. На той момент її вартість оцінювали в 102 млн грн.

Надалі поки суд розглядав позов прокуратури, орендар – фірма “Славойл” також звернулася до суду. Як виявилося “Славойл” вважала, що має отримати ділянку, бо використовувала її з 2006 року за договором оренди. І коли він закінчився у 2016-му, фірма повідомила орендодавця про намір поновити договір. Водночас міська рада не надіслала ані заперечень, ані згоди протягом місяця. Відтак орендар сприйняв це як “мовчазну згоду”. Крім того, за законом фірма має переважне право перед іншими на отримання землі.

У результаті, “Славойл” все ж добилася поновлення договору на строк до 27 лютого 2026 року. Потім, на початку 2022-го, фірма зняла заборону на проведення підготовчих та будівельних робіт. Простіше кажучи, суд дозволив планувати будівництво ресторану.

У серпні 2022-го прокуратура, через суд отримала оригінал документа, а саме додаткових угод, які допомогли “Славойл” продовжити строк оренди. На цьому етапі розгляд справи призупинили для проведення експертизи. Вона була потрібна, щоб визначити чи справжні документи і дослідити їх.

Вже у грудні 2022, напередодні Нового Року, прокурор звернувся до суду з клопотанням про закриття провадження. Попросивши суд повернути гроші за сплату судового збору у розмірі 11 561 гривні. Наприкінці січня справу закрили.

Згідно з ухвалою, провадження за позовом прокуратури закрили, через відсутність предмета спору. Простіше кажучи, земля залишиться фірмі і вона зможе й надалі будувати там запланований ресторан, “прикривши” його будівництвом культурно-оздоровчого центру.

 

Залиште відповідь