У Кам’янському замовили твердопаливних котелень на 113 мільйонів, сховавши ціни
07.03.2023   //   114 Переглядів

КП «Центральні тепломережі» Кам’янської міської ради Дніпропетровської області 1 березня за результатами тендеру замовило фірмі «Новий стандарт якості» постачання твердопаливних котелень на 113 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2025 року в Кам’янське мають поставити 22 автоматизовані модульні блочні твердопаливні котельні АБМК з необхідним обладнанням, внутрішніми і зовнішніми трубопроводами. Постачальник розмістить їх на бетонних майданчиках із металевим парканом, освітленням і відеонаглядом.

Ціна за штуку в договорі вказана однакова – 5,14 млн грн, але вони різної потужності – від 100 кВт до 2 400 кВт, тому фактично ціни за штуку невідомі.

Виробником є «Науково-виробниче підприємство «Українські теплові мережі» за ТУ У 25.2-2840300193-002:2020. Котельні будуть оплачувати протягом 120 банківських днів після їхньої поставки. Гарантійний строк становитиме десять років.

Анонімна фірма через «Прозорро» заявила, що «Замовник протягує місцевого учасника який пропонує б/у котельні. Котельні вже змонтовані, йде викачування бюджетних коштів. Прописані вимоги під конкретного виробника. Це всім зрозуміло. Готуємо звернення до НАБУ, вищого керівництва держави та правоохоронних органів».

Фірма «Новий стандарт якості» отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Вона знизила ціну відносно очікуваної суми на 14 копійок.

Держаудитслужба перевіряє тендер на підставі виявлених нею ознак порушень закону.

Закупівлю провели з другої спроби. Перший тендер виграв виробник «АРМ-Електро» із нижчою на 15% ціною 98 млн грн. Однак замовник відмінив тендер через неможливість усунення виявлених порушень закону. Мовляв, він помилився в адресах подальшого розташування котелень. За його словами, умови договору не можуть відрізнятися від тендерної пропозиції переможця, а помилкові адреси зазначені в тендерній пропозиції, тому їх не можна змінити під час підписання договору, тож закупівлю треба відмінити.

Тоді анонімна фірма теж писала, що «котельні вже виготовлені, частково змонтовані, матеріали закуплені, переможець відомий. Просто через зміну курсу необхідно провести все заново по новим цінам, а попередній договір розірвали». Замовник відповідав, що це звернення не відноситься до звернення за роз’ясненнями щодо тендерної документації.

Нагадаємо, у 2021 році КП «Кам’янська теплопостачальна компанія» замовляло у «Трейд Інвест Холдинг» 30 котелень за 98 млн грн. Але в січні 2023 року договір розірвали через форс-мажор з оплатою 25 млн грн. Низка адрес котелень співпадала з нинішнім тендером.

Кам’янський постачальник «Новий стандарт якості» зі статутним капіталом 1 тис грн створений в 2020 році. Ним керує та володіє місцевий підприємець Віктор Вакуленко. У 2022 році фірма отримала один підряд у Ніжині щодо генераторів на 5 млн грн, а в 2021 році безуспішно брала участь у двох тендерах АТ «Дніпровської ТЕЦ» стосовно труб.

Харківський виробник «НВП «Українські теплові мережі» належить чернівецькій фірмі «Буковинська паливно-енергетична компанія» (далі – «БПЕК») Олександра Батіщева зі Слов’янська та Олени Клименко із Солоницівки. Остання керує обома фірмами. Раніше партнером Батіщева по «БПЕК» була киянка Марина Онуфрієнко, а до того цією фірмою володіла Наталія Гунченко зі Слов’янська. Тоді директором «БПЕК» був Сергій Бутенко.

Нині Онуфрієнко є засновницею київського адвокатського об’єднання «Дігна» з киянином Сергієм Аполлінарійовичем Погорілим. Свого часу він працював у прокуратурі Києва.

Кам’янська «Трейд Інвест Холдинг» на чолі із Сергієм Зацаренком орендує у міськради котельні по місту. За даними «РБК-Україна», по 1 грн за квадратний метр. Віднедавна нею володіє місцевий житель Валентин Букка. Однак раніше засновником була київська фірма «Енергооптпостач», котрою у свою чергу володіла київська фірма «Укргазопт» Олексія Кондратюка із Кам’янського. Ще раніше «Трейд Інвест Холдинг» був зареєстрований на пенсіонерку Валентину Іванову, яка є матір’ю місцевого бізнесмена Олександра Іванова.

Перед місцевими виборами 2020 року «Чесно» писало, що люди з оточення Олександра Іванова причетні до фінансування партії «Бджола» мера Кам’янського Андрія Білоусова.

Залиште відповідь