Олександрійська міськрада відсудила 1,4 мільйона несплачених за користування землею
05.03.2023   //   73 Переглядів

Задовольнивши позов Олександрійської міської ради Господарський суд Кіровоградської області прийняв рішення стягнути з ТОВ “Олександрійський ремонтно-механічний завод” 1,4 мільйона гривень несплаченої орендної плати. Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень 1-го березня. 

В обґрунтування позовних вимог міська рада вказала на те, що з 3 лютого 2022 року відповідач являючись фактичним користувачем земельної ділянки з кадастровим площею 18,74 га по проспекту Соборному, 191 в м. Олександрія. Фірма користувалась вказаною земельною ділянкою без передбаченого чинним законодавством договору оренди, та, відмовляючись у досудовому порядку укласти відповідний договір, не сплачувала жодних коштів за користування землею.

Судом було встановлено, що 25 квітня 2019 року між Олександрійською міськрадою та ТОВ “Олександрійський ремонтно-механічний завод” було підписано договір оренди 26,4 га землі. В подальшому рішенням міськради від 22 грудня 2021 року №387 міська рада вирішила припинити дію договору оренди та поділити згадані гектари на чотири окремі земельні ділянки площею 18,74 га, 4,51 га, 2,89 га та 0,25 га. На цих ділянках знаходились будівлі та споруди підприємства, яке планувало їх реалізувати. Однак з початком повномасштабного вторгнення попередні домовленості щодо продажу об`єктів нерухомого майна були скасовані. Власне на ці форс-мажорні обставини і посилається підприємство, вказуючи, що спірною ділянкою площею 18,74 га вони не користуються, а реалізувати наявне там майно не вдалось через незалежні від них обставини.

Тим не менш, суд врахував наявні на території приміщення ремонтного заводу та той факт, що сформовану ділянку площею 18,74 га через це міська рада не змогла б   використати чи передати в оренду третім особам. Тож дослідивши надані сторонами свідчення та докази суд прийняв рішення – задовольнити позов Олександрійської міської ради та стягнути з ТОВ “Олександрійський ремонтно-механічний завод” 1,4 мільйона гривень несплаченої орендної плати. 

Власниками та бенефіціарами ТОВ “Олександрійський ремонтно-механічний завод” є брати Сергій та Костянтин Ілюх з села Глеюватка, що на Дніпропетровщині. Наразі Костянтин Ілюх також є співвлаником ТОВ “Метал еліт стіл”, а Сергій Ілюх ТОВ “Фірма пром-трейдінг”. 

Залиште відповідь