“Енергоатом” відсудив у фірми фігуранта “калуської афери” мільйон за недопоставлене вапно 
27.02.2023   //   59 Переглядів

Господарський суд Рівненської області задовольнив позов ДП “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” зобов’язавши стягнути з ТОВ “Галтехнопарк” 1,14 мільйона гривень за недопоставлений товар. Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень 23-го лютого поточного року. 

Судом було встановлено, що 5 серпня 2021 року між “Енергоатомом” від імені якого діяла “Рівненська атомна електростанція” та ТОВ “Галтехнопарк” було укладено договір поставки. За умовами контракту підрядник мав поставити до міста Вараш вапна на загальну суму 6,06 мільйонів гривень. Сторони погодили, що строк поставки продукції за договором – до 20 грудня 2021 року. Однак вже у листопаді 2021-го підписали додаткову угоду, продовживши строк дії договору до 20 лютого 2022 року. 

Крім того у договорі передбачили, що у випадку порушення строку поставки, постачальник зобов’язується сплатити замовнику пеню у розмірі 0,1 % вартості непоставленої продукції за кожен день прострочення, при цьому, у випадку прострочення поставки продукції понад 30 діб, постачальник додатково сплачує замовнику штраф у розмірі 7 % вказаної вартості. 

На початку поставку здійснювались справно і вчасно. Відповідно до заявок “Енергоатома” було загалом відвантажено продукції на суму 1,54 мільйона гривень. Однак в подальшому відповідачем заявки замовника було залишено без виконання, що спричинило недопоставку товару на загальну суму 4,51 млн грн.

Враховуючи зазначений факт “Енергоатом” і звернувся до суду з вимогою стягнути з відповідача пеню у розмір 821,8 тис грн (за період з 22 лютого 2022 по 22 серпня 2022) та штраф у розмірі 316,07 тис грн за недопоставку товару у строк понад 30 діб.

З метою досудового врегулювання спору у лютому 2022 року “Енергоатом” направив до ТОВ “Галтехнопарк” лист про виконання та добровільну сплату неустойки. У відповідь на це фірма-відповідач зауважує, що листом № 136 від 23 березня 2022 повідомляв замовника про настання форс-мажорних обставин, що у відповідності до норм Цивільного кодексу України виключає відповідальність відповідача за порушене зобов`язання. 

Тим не менш розглянувши дану справу суд зауважив порушення ТОВ “Галтехнопарк” процедури повідомлення іншої сторони договірних відносин про наявність форс-мажорних обставин. Більше того воєнний стан на території України не означає, що відповідач не може здійснювати господарської діяльності та набувати чи сплачувати кошти, поставляти товар, – адже протилежного “Галтехнопарк” не доведено відповідними доказами. 

З урахуванням наведеного суд дійшов висновку, що форс-мажор не є автоматичною підставою для звільнення від виконання зобов`язань, стороною договору має бути підтверджено не факт настання таких обставин, а саме їхня здатність впливати на реальну можливість виконання зобов`язання, тому суд відхиляє заперечення відповідача за недоведеністю.

У підсумку, дослідивши всі наявні докази та суд прийняв рішення – позов ДП “НАЕК “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Рівненська атомна електрична станція” ДП “НАЕК “Енергоатом” до ТОВ “Галтехнопарк” про стягнення 1,14 млн задоволити.

Засновниками «Галтехнопарку» з Івано-Франківщини вказані кіпрська «Віаленто Холдінгз Лімітед» та підконтрольне їй ТОВ «Стриганецький кар’єр». Кінцевим бенефіціаром фірми є громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський. Як писали свого часу “Наші гроші”, саме Марчевський заснував ТОВ «Сі Буд Сістем», яке було субпідрядником компанії «С.І. Груп Консорт ЛТД» (Ізраїль), котра в 2011-2013 роках виграла тендерів щодо вивезення відходів із полігону у Калуському районі на 871,85 млн грн. За даними ЗМІ, замість небезпечних відходів ГХБ фірма вивозила звичайну землю, вартість робіт складала $4тис за тонну. Полігон під Калушем так і не було очищено.

Залиште відповідь