Черкаський забудовник зрубав гектар лісу, хоче будувати всупереч генплану
27.02.2023   //   75 Переглядів

У понеділок 20 лютого невідомі особи почали вирубку лісового масиву по вулиці Лісова Просіка, навпроти приміщення обласного шкірно-венерологічного диспансеру. Про це повідомили місцеві жителі. Люди, які здійснювали вирубку, заявили, що є представниками забудовника, який отримав дозвільні документи на зведення тут таунхаусів, попри невідовідність актуалізованому генеральному плану.

Орендарем земельної ділянки є приватне товариство “Дніпробуд-центр”, зареєстроване у Червоній слободі. Воно отримало право оренди відповідної ділянки ще у 2007 році, разом з тим досі не розпочинало будівництво на цій ділянці. Офіційно власником підприємства є Вікторія Боброва. Попередній власник компанії – Віктор Лобов, пов’язаний із екс-заступником очільника Черкаської ОДА Сергієм Овчаренком. У свою чергу Вікторія Боброва є бізнес-партнеркою В’ячеслава Овчаренка – брата згаданого вище екс-чиновника. 

 У 2016 році міський голова Черкас Анатолій Бондаренко відкликав апеляційну скаргу Черкаської міської ради, яка через суд намагалася стягнути з орендаря додаткові кошти, несплата яких могла бути підставою для розірвання договору оренди.  Відтак “Дніпробуд-центр” зберегло за собою право на оренду ділянки.

Перша згадка про містобудівні умови та обмеження на проєктування будівництва на цій ділянці датовані 4 листопадам 2019 року. Втім вже за декілька днів виконавчий комітет Черкаської міської ради своїм рішенням відповідні містобудівні документи скасував, про що свідчить рішення Черкаського окружного адміністративного суду. Судді визнали такі дії черкаських чиновників протиправними, на їх бік стали також судді апеляційної інстанції. Разом з тим, будівництво тут не розпочиналося, попри рішення судів через відсутність політичної волі. Про це може свідчити актуалізації генерального плану міста, де ця земельна ділянка віднесена під лісо-паркову зону. 

У травні 2021 року до містобудівних умов та обмежень було внесено зміни, якими дозволено будівництво на цьому місці таунхаусів із площею забудови у 20%. Попередньо цей рівень складав 7%. Максимальна поверховість можливої забудови складає 13 метрів.

Попри те, що офіційно містобудівні умови та обмеження були видані підприємству “Дніпробуд-центр”, власником та директором якої є Вікторія Боброва, після появи на місці будівництва журналістів туди ж приїхав відомий місцевий забудовник Альберт Норченко. Він представився спочатку “власником” ділянки, а потім зазначив, що є генеральним забудовником та продемонстрував наявні у нього документи присутнім поліцейським. Станом на вечір 22 лютого забудовник продовжував зрізання дерев, яких тут згідно акту обстеження майже 500 штук. Про це свідчить акт обстеження, датований 2017 роком. Тоді місцеві депутати, серед яких був нині мобілізований Руслан Зоря, активно виступали проти забудови даної ділянки. 

Більшість з дерев вже нині спиляні. Відповідно до чинного законодавства забудовник має право проводити вирубку на території будівельного майданчику без отримання окремої згоди з боку місцевої ради. 

Очільник департаменту архітектури та містобудування Артур Савін зазначив, що місцева влада робила нібито все, аби уникнути відповідного будівництва:

  • Ми допускали ситуацію, що орендар, який отримав цю ділянку ще за каденції Одарича у 2007 році рано чи пізно може почати будувати. Тому ми внесли зміни до генерального плану, якими передбачили у цьому місці лісо-паркову зону. Разом з тим є рішення суду, відповідно до якого забудовник і отримав всі необхідні йому документи – каже Савін.

У свою чергу в управлінні екології нам повідомили, що за спиляні дерева підприємці мають заплатити компенсаційну вартість, яка складає 747 тисяч гривень. У 2022 році тут чиновники нарахували 262 дерева. Площа ділянки, яка обстежувалася – 1,2 гектари. 

Зазначимо, що нині ринкова вартість 1 кубометру зрізаної сосни кругляку коштує  1,3-1,5 тисяч гривень. 

Нагадаємо, компанії афілійовані з Альбертом Норченком ведуть низку будівництво на території міста. Зокрема, саме його підрядна організація розпочала зведення багатоповерхівки під стінами Черкаської окружної прокуратури до отримання будь-якої дозвільної документації.

Залиште відповідь