В Черкасах для розподілу рекордних 1,6 мільярда депутати написали вигадані заяви на конфлікт інтересів
22.02.2023   //   73 Переглядів

14 лютого депутати Черкаської міської ради на черговому сесійному засіданні розглядали та затверджували Програму соціально-економічного розвитку на 2023 рік. Документ став найбільш коштовним в історії міста. Аби мати змогу його ухвалити, секретар міської ради Юрій Тренкін зібрав заяви про конфлікт інтересів. Ціна питанні – 1,6 млрд гривень, які можуть бути освоєні протягом поточного року.

Станом на початок року у стінах Черкаської міської ради та її комунальних підприємствах працевлаштовано 10 депутатів. Відповідно до чинного антикорупційного законодавства, вони не можуть брати участі у голосуваннях, пов’язаних із діяльністю їхніх підприємств та фінансуванням структур, у яких вони працюють. Разом з тим, якщо через кількість заяв про конфлікт інтересів колективний орган втрачає кворум, заявники мають право брати участь у прийнятті та розгляді питання, про що є відповідне пояснення від НАЗК. 

На засіданні Черкаської міської ради 14 лютого були присутні 35 депутатів. 11 з них – заявили одразу про конфлікт інтересів. Окрім, власне, працевлаштованих депутатів, про конфлікт заявила Олена Агапова – депутатка від фракції “За майбутнє”, котра афілійована з низкою приватних підприємств, що активно освоюють кошти місцевого бюджету. 

Крім того, попередньо проти прийняття бюджету були ще двоє депутатів, а саме представник фракції “Голос” Сергій Шмиголь та депутатка від вже згаданої політичної сили “За майбутнє” Любов Майборода. Відповідно, для прийняття документу могло забракнути голосів.

Тому, аби допустити до голосування 11 заявників про конфлікт інтересів, секретар міської ради Юрій Тренкін попросив написати відповідні заяви також ще місцевих депутатів-бізнесменів. Зокрема, заяви на прохання секретаря написали його однопартійці зі фракції ВО “Батьківщина” Роман Діскант та Валерій Міняйло, а також лідер фракції “Черкащани” Нарек Казарян.

  • Ми є платниками податків цього бюджету, – коментував ці події секретар Юрій Тренкін, – Ми його наповнюємо, і ми його розподіляємо, – з посмішкою говорив він.

Таким чином було зібрано 14 заяв про конфлікт інтересів, що дозволило взяти участь у засіданні решті 11 заявників. У результаті за документ проголосували 29 депутатів, 12 з яких, написали попередньо заяви про конфлікт інтересів.

За словами юриста  ГО “Громадський контроль” Владислава Шпирька, подібне рішення може бути визнано нелегітимним:

  •  Рішення Ради прийняте із порушенням порядку його прийняття (оскільки у деяких осіб був реально відсутній конфлікт інтересів). Як результат, це підстава для визнання протиправним прийнятого рішення (у порядку адмін. судочинства) – зазначає він.

Шпирько також додає, що у підприємців відсутній конфлікт інтересів при голосуванні за подібні документи 

  • Суть приватного інтересу депутата, як однієї зі складових конфлікту інтересів, визначається у кожному конкретному випадку залежно від змісту проекту рішення місцевої ради, можливості його впливу на обсяг прав та обов’язків депутата. У депутата приватний інтерес існуватиме, зокрема, у випадках, якщо рішенням ради, у розгляді та прийнятті якого він бере участь, передбачається надання переваг, благ, вигод для нього особисто, – зазначив він.

Залиште відповідь