Кропивницька міськрада через суд у 8 разів збільшила орендну плату під однією із заправок “Укрнафти”
21.02.2023   //   49 Переглядів

Господарський суд Кіровоградської області підтримав позовну заяву Кропивницької міської ради присудивши внести зміни до договору оренди землі укладеного між радо та ПАТ «Укрнафта». Відповідні зміни торкнуться нормативної грошової оцінки земельної ділянки та збільшення у восьмеро щомісячної орендної плати яку сплачує підприємство. Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень 17-го лютого. 

Як було встановлено, у квітні 2006 року сторони підписали між собою договір оренди земельної ділянки яка знаходиться по вул. Холодноярській (на момент підписання Московській), 179. Загальна площа ділянки – 1,93 тис м2. Строк оренди – 25 років, починаючи з дати державної реєстрації договору. 

На той момент договором було передбачено, що орендна плата вноситиметься орендарем у розмірі 1,01 тис грн без ПДВ на місяць. Ця сума була вирахувана з розрахунку  7% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка на той момент складала 173,71 тис грн.

У липні 2018-го року Кропивницька міська рада затвердила документацію з оновленою нормативної грошової оцінки земель міста. Відповідно до неї, станом на лютий 2022 року нова оцінка ділянки по Холодноярській 179 суттєво збільшилась і становила 1,54 млн грн. 

Враховуючи вищесказане Кропивницька міська рада звернулась з позовом до ПАТ «Укрнафта» про внесення змін до договору оренди землі, а саме фіксацію нової нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рівні 1,54 млн грн та орендної плати у розмірі 7% від оцінки, що становить 8,98 тис грн на місяць

Дослідивши всі обставини справи, а також вивчивши позицію Великої Палати Верховного Суду щодо подібних прецедентів, Господарський суд Кіровоградської області прийняв рішення задовольнити позовні вимоги Кропивницької міської ради та внести зміни до договору оренди. 

У листопаді листопада 2022 року за рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача, у зв’язку з військовою необхідністю активи стратегічно важливих підприємств, з-поміж яких і ПАТ “Укрнафта”, були відчужені у власність держави. До цього АТ “НАК “Нафтогаз України” володів контрольним пакетом акцій «Укрнафта», ще 42% належали структурам українського олігарха Ігоря Коломойського, а власниками 8% значились кіпрські офшорні фірми.

Залиште відповідь