АМКУ відсудив у фірми-фігуранта кримінальної справи 6,4 мільйона несплаченого штрафу і стільки ж пені
21.02.2023   //   110 Переглядів

Господарський суд Тернопільської області задовольнив позов Антимонопольного комітету України присудивши стягнути з ТОВ “Проф Буд” загалом 12,85 мільйонів гривень несплаченого штрафу та пені. Відповідне рішення було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Розглянувши матеріали справи суд встановив – у жовтні 2020-го року Адміністративною колегією Антимонопольного комітету України було прийнято рішення №23-р/тк “Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу”. Відповідним документом ТОВ “Проф Буд” було визнано винним у вчиненні антиконкурентних узгоджених дій та спотворенні результатів двох торгів на закупівлю робіт, які проводило КП Тернопільської обласної ради “Тернопількомунінвест”. 

За порушення по кожному з тендерів на підприємство було накладено штраф у розмірі 3,21 мільйона гривень. Як вказує позивач рішення АМКУ було відправлено ТОВ “Проф Буд” та отримана відповідачем у листопаді 2020-го року, що підтверджується копією повідомлення про вручення поштового відправлення. При цьому строк, протягом якого фірма  мала сплатити штраф закінчувався 11 січня 2021 року.

З метою оскарження рішення АМКУ ТОВ “Проф Буд” звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом про визнання недійсним та скасування рішення тимчасовою адміністративної колегії Антимонопольного комітету України. Однак рішенням суду від 01 лютого 2022 року у задоволенні відповідного позову було повністю відмовлено. 

Господарський суд Тернопільської області констатує – станом на день розгляду позову АМКУ рішення Господарського суду міста Києва не скасоване, та набрало законної сили. Оскільки протягом майже року ТОВ “Проф Буд” так і  не надав доказів сплати штрафу, АМКУ звернулося до господарського суду з позовом не лише про стягнення 6,43 млн грн штрафу, а й 6,43 млн грн нарахованої пені.

Варто зауважити, що відповідно до чинного законодавства за кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. За період з 02 лютого 2022 по 29 серпня 2022 року, коли було подано позов до суду, розмір нарахованої пені складав 17,16 млн грн. Однак враховуючи, що розмір пені не може перевищувати розміру штрафу ця сума була обмежена вже згадними 6,43 млн грн. 

Дослідивши всі обставини справи Господарський суд Тернопільської області прийняв рішення задовольнив позов Антимонопольного комітету України та стягнути з ТОВ “Проф Буд” загалом 12,85 мільйонів гривень несплаченого штрафу та пені. 

Власником та керівником ТОВ “Проф Буд” є тернопільський підприємець Олександр Коломійчук, якому також належить ТОВ “Мастаки”. Наразі Коломійчук підозрюється у привласнені майна та службовому підробленні документів під час реконструкції міських очисних споруд міста Кременець Тернопільської області.

Залиште відповідь