У Кропивницькому управління освіти звузило тендерні вимоги й купило коштовного хліба 
19.02.2023   //   146 Переглядів

Управління освіти Кропивницької міської ради 7 лютого уклало з ТОВ «Оптторг-К» угоду про постачання хліба і хлібобулочних виробів на суму 9,70 млн грн.

Про це йдеться в системі Prozorro.

Закупівля відбулися за процедурою відкриті торги з особливостями, окрім підприємства-переможця жоден інший підрядник на вказані торги не прийшов.

Замовник у вимогах до матеріально-технічної бази учасників тендеру вписав специфічні пункти. 

По-перше, згідно з тендерними вимогами, «постачальник повинен забезпечити наявність потужностей для зберігання товару у період між поставками у Кропивницькому (або в радіусі 30 км від обласного центру)». Освітяни це пояснюють тим, що поставка товару здійснюється за заявками замовника відповідно до щоденної потреби у товарах з 7 до 9 години ранку. 

По-друге, лише договору оренди таких приміщень не достатньо. «У разі оренди складських приміщень Учасник повинен додатково надати сканкопії оригіналів актів приймання передачі наданих послуг оренди за І-ІІІ квартали 2022 року», – йдеться у тендерних вимогах. Тобто, потенційний учасник, який почав орендувати склад у наприкінці 2022 чи початку 2023 року, до участі подати заявку не зможе. 

Відтак можна говорити про ознаки дискримінації учасників. 

За умовами договору, ТОВ «Оптторг-К» постачатиме у 66 навчальних і виховних закладів Кропивницького хлібобулочні вироби (хліб, рогалики, булочки для гамбургерів, соломка, булочки).

Найбільше грошей буде спрямовано на закупівлю 180 тис кг хліб з додаванням цільнозернового борошна, на нього заплановано витратити 9,45 млн грн. Кілограм такого хліба для кропивницьких шкіл і садочків обійдеться у 52,5 грн. (ціни вказані з ПДВ).

Аналіз даних в Prozorro показав, що інші замовники в цей період купували хліб  дешевше.

Так,відділ освіти з Івано-Франківщини, де хліб також постачатиметься в низку навчально-виховних закладів, цільнозерновий хліб купуватиме по 40 грн за кг. Управління освіти на Хмельниччині цільнозерновий хліб отримуватиме по 37 грн за кг, а відділ освіти на Львівщині – по 33 грн за кг.

Якщо припустити, що 180 тис. кг хліба для Кропивницького постачали б по таким цінам, як у вищезгаданих замовників, то економія склала б від 2,3 до 3,5 млн грн. 

Згідно з підписаним договором, вартість кілограма пшеничного хліба становить 40,5 грн. Усього передбачено постачання 2 тис кг на 81 тис грн. У замовників в інших регіонах в цей період ціни були в межах 28-35 грн. Так, садок в Івано-Франківській області купуватиме пшеничний хліб по 27,88 грн за кг, відділ освіти на Львівщині – по 34 грн за кг, відділ освіти у Малій Висці на Кіровоградщині – по 34,68 грн, аграрний ліцей на Кіровоградщині – по 34 грн за кг, Кіровоградська обласна лікарня – по 30 грн за кг.

Крім того, в самому Кропивницькому такий хліб купували дешевше. Наприклад, обласна лікарня на початку лютого купила такий хліб по 30 грн. зв схожими умовами доставки щоранку.

Булочки для гамбургерів «Оптторг-К» постачатиме по 135 грн за кг. Всього договором передбачено 525 кг на 70,9 тис грн.

В системі Prozorro за цей же період є закупівлі таких булок іншими замовниками за нижчими цінами. Відділ освіти на Хмельниччині купуватиме булочки по 60 грн за кг, а школа у Черкасах – по 66 грн. за кг. На майданчиках з продажу поштучно ціни складають близько сотні за кілограм.

ТОВ «Оптторг-К» є давнім постачальником управління освіти, станом на зараз підприємство отримало 65 контрактів на 210,2 млн грн від цього замовника. Фірма пов’язана з родиною Андрія Табалова, екснаредпа та колишнього секретаря Кропивницької міськради, а нині депутата цієї ради. 

Власне «Оптторг-К» постачатиме школам і садочкам хліб від виробника ТОВ «Черкасихліб ТД», продукція якого, судячи з сайту підприємства, виходить під брендом «Формула смаку», що належить фірмам Табалових. А за адресою реєстрації ТОВ «Оптторг-К» у Кропивницькому по вулиці Паршутіна, 13 «прописана» ще низка фірм, засновниками яких є власне Андрій Табалов чи члени його родини – це зокрема ТОВ «МК «Волошкове поле», ТОВ «ТД «Формула смаку», ТОВ «АДК Істейт» та інші.  

Залиште відповідь