Криворізькі чиновники за 1,4 мільйона купили хліб для шкіл у посередника, відхиливши дивну дешевшу пропозицію виробника
15.02.2023   //   192 Переглядів

Відділ освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради (Кривий Ріг) 13 лютого уклав угоду вартістю 1,41 млн. грн. з ТОВ «Агроном-КР» на постачання хліба в школи району.

Така інформація міститься в системі “Прозорро”.

Загалом освітяни за процедурою “відкриті торги з особливостями” замовили 22 380 кг житнього хліба та 22 461 кг хліба пшеничного. Очікувана вартість склала 1,59 млн грн..

Після торгів замовник відхилив дешевшу пропозицію ТОВ «Криворіжхліб», яке погодилося постачати хліб власного виробництва житній «Козацький» та пшеничний «Звичайний» вагою 0,7 кг за ціною 14,94 грн. за одиницю товару. Тобто ціна за 1 кг хліба складає 21,34 грн. 

Постачальник в тендерній заявці порахував хліб в штуках замість кілограмів. Чому – невідомо. Судячи із мінімальної кількості документів, поданих на тендер, можливо, цей учасник взагалі не збирався перемагати в закупівлі.

Проте загальна запропонована виробником сума склала 700 тис грн., але навіть якби той подав заявку в кілограмах, то його б ціна була 957 тис грн. 

Як пояснила в протоколі відхилення уповноважена особа замовника Ірина Маслюк, система «Прозорро» ціну, яка є меншою на 40 або більше відсотків середньоарифметичного значення ціни, позначає як аномально низьку. Таку аномально низьку ціну постачальник повинен обґрунтувати і, згідно з пунктом 37 та 38 Постанови КМУ №1178, має на це один робочий день.

Тендерна пропозиція ТОВ «Криворіжхліб» була визнана системою «Прозорро» економічно вигіднішою у суботу 4 лютого. Протягом одного робочого дня компанія не надала документів для обґрунтування  своєї ціни. 7 лютого дешевша тендерна пропозиція виробника хліба була відхилена.

13 лютого відділ освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради підписав договір із ТОВ «Агроном-КР». Згідно укладеної угоди, освітяни будуть закуповувати хліб за ціною 31 грн/кг для житнього хліба, та за ціною 32 грн/кг для хлібу пшеничного. А це на 10 гривень дорожче, ніж у ТОВ «Криворіжхліб». Постачання товару має відбуватися до кінця серпня 2023 року. В списку на постачання чотири учбові заклади району.

Згідно з тендерною документацією, ТОВ «Агроном-КР» буде постачати в школи району хліб «Добрий» та «Український» вагою 0,6 кг виробництва ФОП А.С. Нестеров. За адресою, що вказана в документах цього виробника хліба, розташована пекарня Агафон. Про тісні бізнес-відносини Нестерова та ТОВ «Агроном-КР» докладно розповіли місцеві ЗМІ.   

“Агроном-КР” регулярно постачає продукти харчування в школи міста, а також продає продукти для проднаборів департаменту соціальної політики Кривого Рогу. З початком війни Росії проти України, “агрономівці” розширили свою зону впливу і на постачання генераторів в бюджетні установи міста. Ціни на товари, що продає ТОВ “Агроном-КР”, вищі за середні по ринку, тому деякі із закупівель цієї фірми вже стали предметом досудового розслідування правоохоронних органів.   

Залиште відповідь