Суд визнав невинною директорку запорізької філармонії, яку підозрювали у завищенні ціни на автобус на 3,7 мільйона
09.02.2023   //   74 Переглядів

Ленінський районний суд м. Запоріжжя визнав невинною гендиректорку Запорізької обласної філармонії Ірину Конарєву, яка за версією слідства, умисно підписала низку документів щодо покупки Люкс-лайнера з завищеною ціною у 3,7 мільйона і невідповідними технічними характеристиками.

Про це пише «Запорізький центр розслідувань» з посиланням на вирок суду від 20 січня.

Мова йде про справу щодо закупки автобуса обласній філармонії для перевезення артистів під час гастролей. Раніше, місто заплатило за нього 7,4 мільйона.

На думку правоохоронців, по-перше, гендиректор підписала акт прийому-передачі автобуса з не дотриманням договору. А саме, прийняла автобус без оформлення страхового поліса КАСКО, який коштував майже 821 тисячу.

Як свідок була викликана заступниця начальника відділу Держаудитслужби, яка раніше здійснювала аудит КП. У його ході було виявлено ряд порушень у сфері публічних закупівель. Зокрема, встановлено, що постачальник автобуса сплатив за страховий поліс лише один платіж з чотирьох.

По-друге, згідно з висновком експерта, встановлені розбіжності технічних характеристик та комплектації. Тобто, поставлений ТОВ «Техно-Агросервіс» автобус не відповідає вимогам тендерної документації в бік погіршення. А саме відсутнє оснащення аварійними молотками, а також змінена потужність двигуна, тип коробки передач, кількості та потужності генераторів, потужності акумуляторних батарей. За версією слідства, акт розбіжності зменшує вартість придбаного автобусу на 3,7 мільйона.

Адвокат запропонував свою версію, вважаючи, що, по-перше, всі рішення приймали члени тендерного комітету. Наприклад, коли постачальник повідомив про заміну автобуса, то тендерний комітет проголосували “за”. На їхньому засіданні голова тендерного комітету запропонував укласти додаткову угоду до договору на придбання туристичного автобуса покращеної якості без збільшення вартості товару.

Допитані судом свідки – члени тендерного комітету філармонії – зазначили, що гендиректорка не втручалась в закупівлі та будь-яких незаконних вказівок не надавала.

По-друге, автобус замінили на інший, кращої якості. На підтвердження кращої якості фірма надала експертний висновок Запорізької Торгово-промислової палати. Водночас законом передбачена можливість зміни марки автобуса у разі покращення якості та не зміни ціни договору.

По-третє, захисник вказав на те, що сторона обвинувачення не надала доказів, що на момент підписання акту приймання-передачі директорка була обізнана, що автобус не відповідає технічним характеристикам. Водночас комітет запевнив, що він повністю відповідає вимогам.

Щодо КАСКО то, за умовами договору страхування займалася виключно фірма, а тому страховою компанією відмовлялась надати інформації  щодо страхування представникам філармонії, оскільки комунальний заклад не є стороною договору.

Обвинувачена своєї вини не визнала. Жінка зазначила, що діяла відповідно до вимог чинного законодавства та усі процедури узгоджувались із тендерним комітетом.

Суд зазначив, що дослідивши висновок експерта, який надала сторона обвинувачення, термін «погіршення», ані термін «покращення» прямо не визначені. Експертом не досліджувалось питання чи кращий автобус, чи гірший. Відтак правоохоронці зробили припущення. При цьому жодних доказів щодо розміру шкоди у 3,7 млн грн. немає.

У результаті, суд дійшов до висновку, що стороною обвинувачення взагалі не доведено самого факту погіршення якості предмета закупівлі і, відповідно, недбалості чи зловживання службовим становищем зі сторони гендиректорки. А отже, визнав її не винною.

Журналісти нагадали, що рішення про покупку автобуса за 7,4 млн грн. було прийнято у 2018 р. Надалі у 2019 р. розпочалися суди проти гендиректорки, головного інженера філармонії і постачальника. Також у 2021-му філармонії вдалося відсудити у постачальника 821 тисячу.

Залиште відповідь