Енергокомпанія, пов’язана з підсанкційними російськими олігархами, відсудила у знам’янської лікарні 588 тисяч 
30.01.2023   //   47 Переглядів

Господарський суд Кіровоградської області за результатами судового слухання задовольнив позовну заяву ТОВ “Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія” присудивши стягнути з Комунального некомерційного підприємства “Знам`янська міська лікарня ім. А.В. Лисенка” 588,02 тис грн боргу. Відповідне рішення було опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень 26-го січня. 

Судом було встановлено, що наприкінці вересня 2022 року між сторонами було укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. За умовами контракту “Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія” мала поставляти електричну енергію яку медики мали щомісячно оплачувати відповідно до виставлених рахунків. 

Задля оплати вартості поставленої електроенергії фірмою були виставлені акти прийняття-передавання за жовтень та листопад 2022 року, а також рахунки на загальну суму 601,28 тис грн, які підписані обома сторонами.

Разом з цим, відповідно до платіжного доручення від 08 листопада 2022 року, “Знам`янська міська лікарня ім. А.В. Лисенка” лише частково сплатила заборгованість за спожиту енергію. Так на рахунки постачальника було перечислено лише 13,26 тис грн. Таким чином вартість спожитої електричної енергії сплачено не у повному обсязі, у зв`язку з чим виникла заборгованість на суму 588,02 тис грн.

У свою чергу, представники лікарні не надали доказів існування об`єктивних причин та обставин, які б вказували на вжиття ними усіх заходів, необхідних для належного виконання зобов`язань за договором поставку електроенергії. 

Враховуючи усі обставини та наявні докази суд прийняв рішення – задовольнити позов “Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія” та стягнути з КНП “Знам`янська міська лікарня ім. А.В. Лисенка” заборгованість у повному обсязі. 

Створене у травні 2018-го року ТОВ “Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія” входить до бізнес-групи “ВС Енерджі Інтернейшнл” офіційними ключовими особами якої є Валтс Вігантс, Віліс Дамбінс, Артурс Альтбергс, Олег Сізерман та Марина Ярославська. У листопаді 2022 до енергетичної компанії  VS Energy, що є спорідненою зі своє “інтернаціональною” бізнес-групою, прийшла з обшуками Служба безпеки України. Силовики перевіряли інформацію щодо чинності зв’язку компанії з російськими олігархами Євгеном Гінером, Михайлом Воєводіним і Олександром Бабаковим. У той же час Печерський районний суд Києва наклав арешт на частки в стратегічних українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких є громадяни Росії,в тому числі і згадані Гінер, Воєводін і Бабаков.

Що ж до “Кіровоградської обласної енергопостачальної компанія” то офіційним засновником фірми вказане ТОВ “Енергопоставка”, власником якого є Неля Костенко – членкиня ряду  Наглядових рад кількох підприємств, що входять до складу групи “ВС Енерджі Інтернейшнл”.

Керівником “Знам`янської міської лікарні ім. А.В. Лисенка” з серпня 2021 року призначено Руслана Пушкаренко. 

Залиште відповідь