Фірма-учасник вінницької дорожньої олігополії відсудила у місцевої сільради 1,24 мільйона боргу за виконаний ремонт
27.01.2023   //   89 Переглядів

За результатами розглянув справи Господарський суд Вінницької області задовольнив позов ТОВ “Шляхбуд” та зобов’язав Агрономічну сільську раду сплатити на користь фірми 1,24 мільйона гривень боргу. Відповідне рішення було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 24-го січня поточного року. 

Як було встановлено під час судового розгляду,  28 листопада 2019 року між сільрадою та ТОВ “Шляхбуд”  було укладено договір на виконання робіт по капітальному ремонту автомобільної дороги по вул. Гагаріна в селі Агрономічне Вінницької області (1 черга будівництва). Договірна ціна за цим контрактом складала 6,94 млн грн. та включає всі витрати підрядника на необхідні матеріали. 

У грудні 2020-го року сторони підписали дві додаткові угоди якими переписали щорічні суми, які мають бути виплачені підряднику та посунули строк виконання замовлених робіт. Остаточна версія виглядала наступним чином:

  • Розрахунки за виконанні роботи проводяться в наступному порядку: – 2019 рік в сумі 3,8 млн грн, – 2020 рік в сумі 1,81 млн грн, – 2021 рік в сумі 1,34 млн грн;
  • Термін дії договору до 31.12.2021 року.

За інформацією підприємства у 2020 році, відповідно до календарного графіку виконання робіт, “Шляхбуд” виконав зобов`язання підрядника по капітальному ремонту автомобільної дороги та завершив роботи по Договору. Однак Агрономічна сільрада вказані роботи не прийняла та не оплатила загалом 1,24 млн грн. 

У вересня 2021 року ТОВ “Шляхбуд” звернулось до сільської ради з проханням погасити існуючу заборгованість. У відповідь на вказаний лист відповідач зазначив, що замовник здійснює оплату підряднику за виконані роботи протягом місяця з моменту підписання акту приймання-передачі виконаних робіт. При цьому, у наданих товариством актах не зазначено за які роки виконані роботи.

Фірма повторно звернувся з листом до ради в якому пояснила, що роботи, які включені до вказаних актів, товариство фактично виконало у 2020 році. Однак запропонувало підписати та прийняти акти в грудні 2021 року відповідно до вимог чинного законодавства України та стандартів бухгалтерського обліку.  В подальшому сторони продовжили листування в кому намагались знайти консенсус в питанні строків підписання актів та їхньої подальшої оплати. 

Фірма доводила, що папери були заповнені вчасно, сільська ж рада наполягала, що без актів не могла прийняти та оплатити роботу. 

Розглянувши наявні докази та показання сторін суд звернув увагу на те, що сама по собі відсутність підписаного сторонами акту виконаних робіт не може бути підставою для несплати фактично виконаної роботи. А враховуючи, що доказів на підтвердження того, що ТОВ “Шляхбуд” неналежно виконав замовлення у справі не міститься, сільрада все ж має в повному обсязі виконати взяті на себе зобов’язання. Керуючись цим суд ухвалив – позов задовольнити повністю та стягнути з Агрономічної сільської ради на користь  ТОВ “Шляхбуд”  1,24 млн грн основного боргу та 18,6 тис  грн витрат пов`язаних зі сплатою судового збору.

Власниками ТОВ “Шляхбуд” вказані вінницькі підприємці Анатолій Шеремета, Антон Піддубчак, Андрій Калінський, Андрій Рудик та Марія Ковальчук. У 2020-му році видання “Наші гроші” внесло їх до списку фірм-учасниць вінницької дорожньої олігополії, яка контролювала обласний ринок дорожньоремонтних замовлень. 

У серпні 2021 року АМКУ виявило причетність до спотворення результатів торгів щодо утримання і ремонту доріг трьох компаній: ТОВ “Шляхбуд”, ТОВ “Спільне українсько-австрійське підприємство “Інтервіас Україна” і ДП ВАТ “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України”. У підсумку фірми були оштрафовані та потрапили до так званого “чорного списку” АМКУ. ТОВ “Шляхбуд” зокрема отримало штраф у розмірі 12,06 млн грн.

Залиште відповідь