На Кіровоградщині суд дав півтора роки умовно жінці, яка виправдовувала окупацію
26.01.2023   //   109 Переглядів

Гайворонський районний суд Кіровоградської області затвердив угоду про винуватість щодо жінки, яка поширювала в соцмережах дописи на підтримку та виправдання агресії Росії.

Про це йдеться у вироку суду від 9 грудня, який оприлюднили у Реєстрі судрішень 18 січня.

Згідно з матеріалами справи, уродженка Кіровограда, яка мешкає у Гайвороні, у травні 2022 року використовуючи телефон і ноутбук через акаунт «Зоя Березовская» поширювала дописи у підтримку російського вторгнення.

Зокрема, у забороненій соцмережі «Однокласники» 9 травня поширила відео-ролик під назвою «Безсмертный полк» впервые прошел в освобожденном российскими войсками Волчанске в Харьковской области». 17 травня жінка репостила ролик із назвою «День победы в освобождённом Мариуполе!». 19 травня обвинувачена виставила відео, яке називалося «Как повезло 9-му классу. У них учитель настоящий мужчина!!! Постарайся вернуться назад русскийвоин Донбасса». 31 травня жінка поділилась зображенням із текстом «Для тех кто в танке повторяю прямо вдуло, что войну на Украине можно закончить 10 выстрелами из танка. Стрелять нужно в здания администрации президента Украины и Верховную раду. В рабочее время».

Ці матеріали згідно з висновками експерта містять виправдання збройної агресії Росії. За їхнє поширення жінку звинуватили у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 ККУ (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

У цьому кримінальному провадженні між начальником відділу нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України Кіровоградської обласної прокуратури та підозрюваною за участі її захисника 25 листопада 2022 року було укладено угоду про визнання винуватості. Сторони узгодили покарання та досягли домовленості щодо звільнення обвинуваченої від його відбування з випробуванням.

На суді жінка визнала себе винуватою та просила про затвердження угоди. Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що згідно з українським законодавством, оскільки обвинувачена визнала вину є можливість укладення угоди про примирення.

Враховуючи пом`якшуючі обставини, а саме щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, особу обвинуваченої, яка раніше не судима, а також те, що провадження не набуло значного резонансу, а суспільний інтерес виражається в зменшенні рівня злочинності, запобіганні, виявленні та припиненні кримінального правопорушення і забезпеченні швидкого досудового розслідування та судового розгляду, суд вирішив, що є підстави для затвердження угоди про визнання винуватості.

Оскільки сторони угоди узгодили покарання у виді позбавлення волі строком на чотири роки без конфіскації майна та домовились про звільнення від відбування покарання з випробуванням, суд прийняв рішення про звільнення жінки від відбування покарання з випробуванням.

Водночас як ідеться у вироку, суд визнав жінку винною та призначив три роки покарання без конфіскації майна. На підставі ст. 75, 76 КК України, суд звільнив її від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю півтора року.

Залиште відповідь